Οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα: Η στρατιωτική παρέλαση και τα αντιπολεμικά μηνύματα από τους μαθητές

0

Με την μαθητική παρέλαση της Πέμπτης 24 Μαρτίου ξεκίνησαν οι εορτασμοί της φετινής Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν ανήμερα 25η, την Παρασκευή, με την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση.

Το αντιπολεμικό μήνυμα

Την Πέμπτη, μαθητές των σχολείων της Αθήνας παρέλασαν στο κέντρο της πόλης με αντιπολεμικά συνθήματα καρφιτσωμένα στα ρούχα τους, θέλοντας έτσι να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενότητας και ειρήνης.

Με παραδοσιακές φορεσιές και περίσσιο καμάρι οι μαθητές της πόλης τίμησαν την Εθνική Παλιγγενεσία.

Κανονιοβολισμοί στον Λυκαβηττό

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου την έναρξη των εορτασμών κήρυξε η έπαρση της Ελληνικής σημαίας στον λόφο της Ακρόπολης στις 8 το πρωί, ενώ στις 10 π.μ. ήχησαν οι 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,  οι οποίες επαναλήφθηκαν και αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η δοξολογία στη Μητρόπολη

Την ίδια ώρα και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η καθιερωμένη Δοξολογία για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Στη δοξολογία παρευρέθηκαν, ακόμη, ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, ο αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας, έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο στην παρέλαση, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και Εκκλησιών, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής και ο δήμαρχος Αθηναίων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τελετάρχης στη Δοξολογία ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης. «Χρόνια πολλά, καρποφόρα, με υγεία», ευχήθηκε σε όλους μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας κορυφώθηκαν με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

Ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη παρέλασαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, για πρώτη φορά φέτος με πλήθος συγκεντρωμένων πέριξ της πλατείας συντάγματος και της πρόσοψης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς η παρέλαση της φετινής 25ης Μαρτίου ήταν η πρώτη μετά από δύο χρόνια που πραγματοποιήθηκε χωρίς περιορισμούς λόγω κορωνοϊού.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που είχε η φετινή παρέλαση, μεταξύ άλλων, ήταν καταρχάς η πρώτη εμφάνιση των Rafale στον Αθηναϊκό ουρανό,

η παρουσία εθνοφυλάκων,

η πτήση του θρυλικού αεροσκάφους Supermarine SPITFIRE MJ755 συνοδευομένου απο αεροσκάφος F-16 αλλά και

η διέλευση των νεοαποκτηθέντων θωρακισμένων οχημάτων M1117 Guardian που προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς από τις ΗΠΑ.

Το «παρών» έδωσαν τα μέσα του μηχανοκίνητου Πεζικού, όπου μεταξύ άλλων παρέλασαν τα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian, τα επιβλητικά άρματα μάχης Leopard, το μηχανοκίνητο Πυροβολικό, το αντιαεροπορικό πυροβολικό, το Μηχανικό, οι Διαβιβάσεις, μία διμοιρία Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας, το Υγειονομικό, τα αντιαεροπορικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξε η εντυπωσιακή διέλευση του λόχου Ευζώνων και ακλούθησαν σε άρτιο σχηματισμό το τμήμα των πολεμικών σημαιών του Πεζικού και ο διακλαδικός λόχος απόδοσης τιμών με παραδοσιακές στολές.

Ειδικές δυνάμεις

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η δυναμική παρουσία των τμημάτων των ειδικών δυνάμεων(καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές βατραχάνθρωποι, πεζοναύτες), η μονάδα υποβρυχίων καταστροφών του Λιμενικού και η ειδική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών. του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξαν οι αδελφές νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ακολούθησε μεικτό τμήμα διασωστών ενώ εκείνη την ώρα ήταν που στον αττικό ουρανό έκανε την εμφάνισή του το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755 το οποίο συνοδευόταν από αεροσκάφος F-16.

Ο Δήμος Αθηναίων με απόφαση της δημοτικής αρχής προκειμένου να τιμήσει την Επέτειο για τα 201 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821 για το διήμερο 24-25 Μαρτίου φώτισε το συντριβάνι της Ομόνοιας στα χρώματα της γαλανόλευκης.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ