Εκρηκτική είναι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη ευθύνη να αναλογεί στην ενέργεια  που συνέβαλε με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Οριακή μείωση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο δείχνουν τα τελικά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την στατιστική αρχή, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 11,3%, οριακά μειωμένος δηλαδή από το 11,6% του Ιουνίου.

Στην ευρωζώνη ο τιμάριθμος κινήθηκε ανοδικά, στο 8,9% έναντι 8,6% τον Ιούνιο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ποσοστό φτάνει το 9,8% τον Ιούλιο έναντι 9,6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Μεταξύ των επιμέρους χωρών το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται σε Γαλλία και Μάλτα (6,8%) και την Φινλανδία (8%). Το υψηλότερο στην περιοχή της Βαλτικής. Η Εσθονία έχει 23,2%, η Λετονία 21,3% και η Λιθουανία 20,9%.

Για την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού η μεγαλύτερη «ευθύνη» πέφτει στην ενέργεια που συνέβαλε με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα και το αλκοόλ με 2,08 ποσοστιαίες μονάδες και τις υπηρεσίες (1,6 ποσοστιαία μονάδα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here