Οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν  πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για επτά δολοφονίες υποψηφίων στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, διαδικασία η προεκλογική εκστρατεία της οποίας αμαυρώθηκε από έξαρση της βίας, αποδιδόμενης από τις αρχές σε αντάρτες και κακοποιούς που διακινούν ναρκωτικά.

Ο γενικός εισαγγελέας Φρανσίσκο Μπαρμπόσα δήλωσε στον Τύπο πως διενεργούνται έρευνες για 1.519 υποθέσεις ποινικής φύσης σχετιζόμενες με τις εκλογές αυτές, ανάμεσά τους επτά για φόνους: έξι υποψηφίων για δημοτικά συμβούλια και υποψηφίου για νομαρχιακό κοινοβούλιο.

Οι δολοφονίες διαπράχθηκαν στα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Μπαρμπόσα προειδοποίησε εξάλλου ότι οι 261 από τους 1.102 δήμους της Κολομβίας θεωρούνται εκτεθειμένοι σε «υψηλό κίνδυνο» εξαιτίας απειλών, για τις οποίες δεν έδωσε διευκρινίσεις, τη μέρα των εκλογών.

Η χώρα, που πασχίζει να γυρίσει τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου ο οποίος διαρκεί δεκαετίες, βίωσε την προεκλογική περίοδο έξαρση της βίας που αποδίδεται σε ένοπλες ομάδες, από οργανώσεις ανταρτών ως συμμορίες διακινητών ναρκωτικών. Η Κολομβία παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο.

Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο και ένοπλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων του ELN, επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα, καθώς και διαφωνούντων των πρώην FARC, που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Σχεδόν 39 από τα 50 εκατομμύρια των πολιτών της Κολομβίας καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, κυβερνήτες και μέλη νομαρχιακών κοινοβουλίων για την περίοδο 2024-2027.

Κάπου 220.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν την Κυριακή σε όλη τη χώρα για να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, ενώ οι παρατηρητές που θα την επιβλέψουν θα είναι περίπου 5.700.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here