“Ίλιγγος” από τη νέα εκτόξευση στις τιμές ρεύματος & φυσικού αερίου – Υψηλός παραμένει ο ευρωπληθωρισμός

0

Πολύ μακριά φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρώπη από την επιστροφή σε μια κανονικότητα, ανα λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι στη Γερμανία το οικονομικό επιτελείο “ανοίγει σαμπάνιες” επειδή ο πληθυσμός έφτασε για το Νοέμβριο στο 10% και όχι στο 10,04 που ήταν τον Οκτώβριο. Η Eurostat δημοσιοποίησε την Τετάρτη 30/11/2022 τις πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη κι αν υπολογίσει κανείς τους εθνικούς δείκτες που ανακοίνωσαν ήδη μερικές χώρες εκτός της Γερμανίας, θα πρέπει να περιμένει ένα “φρενάρισμα” το Νοέμβριο, αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα και σίγουρα πολύ μακριά από το όριο του 2% που βάζει η ΕΚΤ.

Γι’ αυτό άλλωστε, η Σιδηρά κυρία της Φρανκφούρτης «υποσχέθηκε» περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εκτιμούν πως ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμη το πιο σκληρό του πρόσωπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νοικοκυριά πέρα από τη μείωση των εισοδημάτων τους, λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος, παραμένουν αντιμέτωπα με ανατιμήσεις που συνεχώς έρχονται.

“Ράλι” τιμών στο φυσικό αέριο

Ακόμα και στο πεδίο της Ενέργειας, που ψιθυριστά όλοι ή σχεδόν όλοι, έλεγαν ότι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οι γεμάτες αποθήκες θα έβαζαν σε χειμερία νάρκη τις επώδυνες «εκρήξεις» του φυσικού αερίου, η πραγματικότητα μας προσγειώνει απότομα. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για «βουτιά» του υδράργυρου τις επόμενες ημέρες, άρα και αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, ήταν αρκετές για να γεμίσουν “μαύρα” σύννεφα την Ευρώπη, πόσο μάλλον όταν οι διαβουλεύσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο εξελίσσονται σε κακόγουστο ανέκδοτο. Το ταμπλό με μοναδική ευκολία έδειξε χθες 132 ευρώ, με αύξηση 7%, ενώ αυτό που προβληματίζει ακόμα περισσότερο είναι ότι και τα προθεσμιακά συμβόλαια για το 2023 κινούνται, πλέον, στα 135 ευρώ. Κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να επαληθευτούν οι υπολογισμοί της GAZPROM για τιμές γύρω στα 295 ευρώ, θα πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω από το να κλωτσάνε τη μπάλα στην εξέδρα.

Το φυσικό αέριο συμπαρασύρει και τις τιμές του ρεύματος

Για όσους το ξεχνούν ή κάνουν ότι το ξεχνούν, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου συμπαρασύρουν και τις τιμές του ρεύματος. Σήμερα, η Ευρώπη είναι βυθισμένη στα “κόκκινα”, καθώς το ράλι του φυσικού αερίου έσπρωξε προς τα πάνω και τη χονδρική του ρεύματος, με αποτέλεσμα ακόμα και οι “αποσυνδεδεμένες” χώρες της Ιβηρικής να καταγράφουν διψήφια αύξηση.

Στα καθ’ ημάς, μέσα σε ένα τριήμερο η χονδρική τιμή αυξήθηκε 86,5% και έπιασε τα 378 ευρώ. Αυτές οι έντονες διακυμάνσεις σαφώς και δεν επηρεάζουν τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φτηνότερο ρεύμα, όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση. Όσο για τις κρατικές επιδοτήσεις, μπορεί να έχει προβλεφθεί ως “κουμπαράς” 1 δισ ευρώ για την περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου “πετάει” πάνω από τα 120 ευρώ (το σενάριο βάσης του Προϋπολογισμού), αλλά κάτι τέτοιο αδυνατίζει το σενάριο του “περισσεύματος”, που θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε άλλα πεδία για την ενίσχυση των ευάλωτων, όπως οι αυξήσεις στα τρόφιμα.

Πάνω από 674 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης στην Ενέργεια από το 2021

Σύμφωνα με την κυλιόμενη έρευνα του Bruegel, από το Σεπτέμβριο του 2021, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει 674 δισ ευρώ για μέτρα στήριξης απέναντι στο ενεργειακό κόστος. Τα 264 δισ ευρώ από αυτά αναλογούν μόνο στη Γερμανία. Όσο για την Ελλάδα, το συνολικό κόστος έχει ανέβει στα 10,5 δισ ευρώ, δηλαδή στο 5,7% του ΑΕΠ, δεδομένο που μας τοποθετεί στην 4η θέση της ευρωπαϊκής κλίμακας.

Πέρα από τις κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ως το τέλος του έτους θα “τρέξει” η πρώτη- κι όπως φαίνεται μεγαλύτερη- δόση του επιδόματος θέρμανσης, για το οποίο έχουν ήδη υποβληθεί 922.458 αιτήσεις, καθώς και η “επιταγή ακρίβειας” η οποία συνίσταται στην καταβολή: (α) 250 ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, αναπήρους, ανασφάλιστους υπερήλικές (β) διπλής δόσης στους 225.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και (γ) μιάμισης επιπλέον δόσης στους δικαιούχους επιδόματος τέκνων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ