Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί ανακοίνωσαν πως διεξήγαγαν «αεροπορικά πλήγματα» εναντίον «τρομοκρατικών οργανώσεων», οι οποίες «σχεδίαζαν» επιθέσεις στην περιοχή Τιμπουκτού, στο βόρειο της χώρας.

«Τα προληπτικά αεροπορικά πλήγματα των ΕΔΜα (των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί), που ακολουθήθηκαν από επιχείρηση αερομεταφερόμενων δυνάμεων, είχαν στόχο» χθες περί τις 13:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας) «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένου καταζητούμενου αρχηγού τρομοκρατών», ανέφερε ο στρατός μέσω X (του πρώην Twitter), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι «τρομοκράτες» αυτοί ασκούσαν «πιέσεις» στον «ειρηνικό πληθυσμού 35 χιλιόμετρα βόρεια του Τιμπουκτού», πόλη υπό πολιορκία «τζιχαντιστών» εδώ και μέρες, σύμφωνα με πηγές στην περιοχή.

Συμμετείχαν σε «συγκέντρωση» και «σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον των ΕΔΜα» στην περιοχή, χωρίς να εξηγήσει τη φύση των «πιέσεων».

Στον απολογισμό που δημοσιοποίησε μετά την επιχείρηση, έκανε λόγο για καταστροφή οχήματος και εντοπισμό «υλικών κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών».

Ο στρατός «καθησύχασε» επιμένοντας στην «αποφασιστικότητά του να καταδιώξει τους τρομοκράτες» που βρίσκονται σε «πυρετώδη» κατάσταση αφού η MINUSMA, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, παρέδωσε τον έλεγχο της Μπερ σε αυτόν.

Η ένταση ανεβαίνει στον βορρά αφότου άρχισε η αποχώρηση της MINUSMA, που αναπτύχθηκε στο Μαλί το 2013 και το καλοκαίρι ζητήθηκε να αποχωρήσει από τη στρατιωτική χούντα που βρίσκεται στην εξουσία από το 2020, με φόντο εχθροπραξίες ανάμεσα στον στρατό και τον Συντονισμό Κινημάτων του Αζαουάντ (ΣΚΑ, πρώην αντάρτες Τουαρέγκ), παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2015.

Ένοπλες ομάδες εναντιώθηκαν στην παράδοση στρατοπέδων του ΟΗΕ στις ΕΔΜα. Η παράδοση βάσης των κυανόκρανων στην Μπερ στον στρατό του Μαλί στα μέσα Αυγούστου ήταν αφορμή για να ξεσπάσουν μάχες ανάμεσα στον στρατό και τον ΣΚΑ, που κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις ότι βομβάρδισαν την Ανεφί (βόρεια) την 29η Αυγούστου.

Η MINUSMA έχει αποσυρθεί από τέσσερις βάσεις, στην Ογκασαγκού (κεντρικά), στην Μπερ και στη Γκουντάμ, κοντά στο Τιμπουκτού, και στη Μενακά (βορειοανατολικά). Οι περίπου 13.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί της δύναμης αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει τα υπόλοιπα στρατόπεδα ως την 31η Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here