Με τις προβλέψεις επί του δημοσιονομικού αποτελέσματος «κολλημένες» στις εκτιμήσεις του προσχεδίου, ουσιαστική ανοδική αναθεώρηση για τον πληθωρισμό το 2023 και περιορισμένη καθοδική αναθεώρηση για το ρυθμό ανάπτυξης κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την επιδότηση στην αντλία

Στο ερώτημα αν ο προϋπολογισμός ενσωματώνει κάποιες «έξτρα παροχές», πηγές του οικονομικού επιτελείου κρατούν κλειστά χαρτιά χωρίς να αποκλείουν ή να προδιαγράφουν οτιδήποτε. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Ant1 την Δευτέρα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί τελικά μια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, συνδέοντας όμως τις όποιες αποφάσεις με τα δημοσιονομικά περιθώρια και την εξέλιξη των διεθνών τιμών.

Ο ρόλος των διεθνών τιμών του πετρελαίου 

Το μέτρο ήταν σχεδόν έτοιμο για εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου αλλά η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών τότε έδωσε τα περιθώρια στην κυβέρνηση να πάρει λίγο χρόνο ακόμα πριν λάβει αποφάσεις. Τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται στα 97-98 δολάρια το βαρέλι με την προοπτική εφαρμογής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου να συντηρεί τη νευρικότητα στην αγορά.

Μετρημένες οι όποιες παρεμβάσεις

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις υπό μορφή μέτρων στήριξης -αν υπάρξουν- αναμένεται πως θα είναι μετρημένες και στοχευμένες καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ και  το Eurogroup συμφώνησε στην ανάγκη η δημοσιονομική πολιτική να μηνξ δημιουργεί εμπόδια στην νομισματική πολιτική.  Ο κοινοτικός επίτροπος Τζεντιλόνι ανέφερε μάλιστα ότι το 70% των πανευρωπαϊκών μέτρων στήριξης παραμένουν μη στοχευμένα και οριζόντια, ζητώντας επανασχεδιασμό τους προκειμένου να μη ρίχνουν οι κυβερνήσεις λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού.

Ανοδικός ο πληθωρισμός

Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αναθεωρήσεις είναι για μια ακόμα φορά ανοδικές και ουσιαστικές. Για φέτος το προσχέδιο προέβλεπε μέσο εναρμονισμένο πληθωρισμό 8,8% και το 2023 μέσο δείκτη 3% και τώρα οι νεότερες προβλέψεις κινούνται κοντά στο 10% και το 5% αντίστοιχα.

 

Ανοδικά αναμένεται να αναθεωρηθεί η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος από το 5,3% πιο κοντά στο 6% που εκτιμά η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, ενώ αντίθετα στη σκιά της ύφεσης που απειλεί την ευρωζώνη για το 2023 ο πήχης χαμηλώνει σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ρυθμό ανάπτυξης 2,1%.

 

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το φετινό πρωτογενές έλλειμμα με το προσχέδιο είχε χαμηλώσει στο 1,7% και αρκετοί αναλυτές σταθμίζοντας την πορεία των εσόδων και την υψηλότερη ανάπτυξη εκτιμούσαν πως το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι αισθητά χαμηλότερο από το 1,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι παρ’ ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη αναθεωρείται ανοδικά και τα έσοδα παραμένουν σε τροχιά υπερβάσεων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις αξιοποίησης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, αν ληφθεί μια τέτοια πολιτική απόφαση.

 

Για το 2023, ο στόχος παραμένει για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here