Αισθητά βελτιωμένο ήταν το κλίμα σήμερα στη Wall Street, με τους δείκτες να ανακάμπτουν δυναμικά μετά την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της συμφωνίας για το χρέος. Αν και η νομοθετική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς θα πρέπει να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της Γερουσίας, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί ότι, έστω και οριακά χρονικά, το χειρότερο σενάριο της στάσης πληρωμών θα αποφευχθεί.

Έτσι, λοιπόν, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 33.061 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη ύψους 0,99% στις 4.221 μονάδες, ανακτώντας το ψυχολογικό επίπεδο των 4.200 μονάδων και φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν δέκα μήνες. Όμως, ο τεχνολογικός Nasdaq ήταν αυτός που συνέχισε να αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή της αμερικανικής αγοράς με ένα ακόμη δυναμικό άλμα ύψους 1,28% φτάνοντας τις 13.100 μονάδες.

Ο Nasdaq ήταν ήδη ο μεγάλος κερδισμένος για το Μάιο, με μηνιαία κέρδη της τάξεως του 5,8%, όμως οι οιωνοί παραμένουν ευνοϊκοί για το δείκτη με επίκεντρο κυρίως τις ανερχόμενες εταιρείες της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Nvidia. Έτσι, αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Nasdaq οδεύει προς την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, που είναι το μεγαλύτερο διάστημα συνεχόμενης ανοδικής τροχιάς από τον Ιανουάριο του 2020.

 

Η μάχη στο Καπιτώλιο

 

To νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή με ψήφους 314 προς 117 χάρη κυρίως στη στήριξη των Δημοκρατικών. Ουσιαστικά πήρε περισσότερους ψήφους από τους Δημοκρατικούς αντί από τους Ρεπουμπλικάνους, που είναι και η πλειοψηφία στο Σώμα.

Η διαδικασία στη Γερουσία, που πήρε τη σκυτάλη, παρουσιάζει επίσης τις δικές της δυσκολίες, όχι τόσο για την επικύρωση της συμφωνίας όσο κυρίως την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγκαίρως. Ο επικεφαλής του Σώματος, Τσακ Σούμερ, θέλει διαδικασίες fast-track, για την υπερψήφιση του κειμένου ως έχει, δίχως τροποποιήσεις. Όμως, τουλάχιστον τρεις Γερουσιαστές προσανατολίζονται στην κατάθεση προτάσεων για τροποποιήσεις.

Αν το κείμενο της συμφωνίας τροποποιηθεί, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στη Βουλή για νέα επικύρωση, κάτι που συνεπάγεται τεράστια χρονική καθυστέρηση, απαγορευτική για τη λήξη του θρίλερ μέχρι το deadline της Δευτέρας.

 

Ο «πονοκέφαλος» της Fed

 

Πάρα από τη μάχη για το χρέος, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται ήδη στη «μάχη» της Federal Reserve, ήτοι το επόμενο συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 13-14 Ιουνίου.

Τα μέλη του συμβουλίου εμφανίζονται διχασμένα, αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις από αρκετά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες, αν και φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η ιδέα της προσωρινής ουσιαστικά παύσης των επιτοκίων. Να υιοθετηθεί, δηλαδή, στάση αναμονής για την ώρα, αλλά με την ανοιχτή επιλογή νέων παρεμβάσεων, αναλόγως με τη ροή των δεδομένων από την οικονομία, την ανάπτυξη, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό.

Αυτό θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη διασύνδεση των αποφάσεων κάθε συμβουλίου με τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα έχουν μεσολαβήσει κάθε φορά.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε χθες ότι τείνει να αποδεχτεί την ιδέα μιας προσωρινής παύσης, στην επικείμενη συνεδρίαση, αν και τα στοιχεία από την απασχόληση που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή μπορεί, όπως τόνισε, να του αλλάξουν γνώμη.

Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους «βλέπουν» αύξηση τον προσλήψεων το Μάιο κατά 190.000, αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις 253.000 προσλήψεις του Απριλίου. Έτσι, η ανεργία αναμένεται πως «τσίμπησε» ελαφρά από το 3,4% στο 3,5%.

Το «πάρτι» των τεχνολογικών

Σε επίπεδο μετοχών οι τεχνολογικές «έκλεψαν» την παράσταση με την μετοχή της Nvidia να συνεχίζει την ανοδική δυναμική της και τη μετοχή της Meta να ακολουθεί από κοντά, καθώς η εταιρεία παρουσίασε τα νέα της εξελιγμένα γυαλιά μεικτής πραγματικότητας, τα Quest 3 σε τιμή-έκπληξη στα 499,99 δολάρια, μόλις λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη παρουσίαση από την Apple του δικού της headset μεικτής πραγματικότητας.

Έντονη κινητικότητα και για τη μετοχή της Microsoft, καθώς η εταιρεία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την start-up στο cloud-computing CoreWeave, που θα έρθει να ενισχύσει την επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στην τεχνητή νοημοσύνη του OpenAI.

Εξαιρετική μέρα είχαν και οι ενεργειακές μετοχές, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στα κέρδη του S&P 500. Ο κλάδος ήταν από τους πλέον κερδισμένους με κέρδη ύψους 2,1% χάρη στα καλά μαντάτα από το αμερικανικό χρέος που έχει τροφοδοτήσει και τις πετρελαϊκές τιμές στις διεθνείς αγορές των commodities.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here