Στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους παρκάρουν σε ράμπες ΑμεΑ και σε σημεία όδευσης τυφλών αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για αυστηροποίση του ΚΟΚ, αλλά και για μεγάλη αύξηση στα ποσά των προστίμων.

«Έχετε δίκιο ότι πρέπει να αυξηθεί το πρόστιμο και θα αυξηθεί το πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή σε ράμπα ΑμεΑ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή. «Είναι χρέος όλων μας να διαμορφώσουμε ανθρώπινες συνθήκες, ώστε να μην είναι οι ΑμεΑ αποκλεισμένοι μέσα στις ίδιες τους τις πόλεις, αποτελεί καθήκον όλων μας. Αυτό είναι και δείκτης πολιτισμού, για όλους μας», τόνισε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία πως το σχέδιο αναμόρφωσης του ΚΟΚ ολοκληρώνεται και πολύ σύντομα οι αλλαγές θα κατατεθούν προς διαβούλευση. «Θα κάνουμε μία σοβαρή διαβούλευση γιατί αυτό που θα ήθελα να αποφύγω είναι να νομοθετήσουμε κάτι το οποίο να μην εφαρμοστεί. Πολλές φορές ο ΚΟΚ ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται υποτίθεται και κανένας δεν τον εφαρμόζει», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να ακούσει τις προτάσεις των ΑμεΑ.

Σε σχέση με την όδευση και την πρόσβαση στα πεζοδρόμια, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι και ο δήμος πρέπει να σκύψει πάνω από αυτά τα προβλήματα, διότι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στους δρόμους του Δήμου Αθηναίων είναι «τριτοκοσμική», γιατί «όχι μόνο δεν διευκολύνει την ασφαλή μετακίνηση των ΑμεΑ αλλά τους δημιουργεί και εμπόδια».

Ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο:

– Έχει χορηγήσει δελτία στάθμευσης σε ΙΧ αυτοκίνητα γονέων ή παιδιών αλλά και συζύγων ΑμεΑ. Βελτιώθηκε η προσβασιμότητα στο μετρό και στο τραμ και όπου υπάρχουν προβλήματα γίνονται παρεμβάσεις.

– Τα νέα λεωφορεία έχουν δυνατότητα πολύ καλύτερης πρόσβασης.

– Συστάθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο, η οποία ασχολείται καθημερινά με τα ζητήματα της προσβασιμότητας στους ΑμεΑ.

– Έχει προβλεφθεί η ίδρυση ιδιωτικών κέντρων αξιολόγησης και προετοιμασίας οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες ΑμεΑ που μπορούν να πάρουν άδεια οδήγησης.

«Έχετε δίκιο ότι πρέπει να αυξηθεί το πρόστιμο και θα αυξηθεί το πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή σε ράμπα ΑμεΑ», απάντησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος υπογράμμισε ότι τέτοια φαινόμενα δεν τιμούν ούτε την πόλη ούτε τη χώρα. Όπως, όμως, σημείωσε, όσο αυστηρότερη και να γίνει η νομοθεσία, το ζήτημα είναι ποιος θα την εφαρμόσει. Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «τόσο η Δημοτική Αστυνομία όσο και η Τροχαία πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται, ειδικά στα ζητήματα των ΑμεΑ».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημέρωσε, εξάλλου, τη βουλευτή ότι στο πλαίσιο αναμόρφωσης του ΚΟΚ και σε σχέση με τα ηχητικά σήματα στα φανάρια που βοηθούν πάρα πολύ ειδικά τους τυφλούς, η περιφέρεια θα πρέπει να τα επιβάλλει. Σε σχέση με τη Γραμμή 2 και 3 του μετρό, ανέφερε ότι η προσβασιμότητα είναι «αρκετά ικανοποιητική», η Γραμμή 1 είναι «προβληματική», όχι μόνο για τους ΑμεΑ αλλά γενικότερα για όλους τους επιβάτες και τον τελευταίο καιρό έχει γίνει τεράστια προσπάθεια βελτίωσης. Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί το ζήτημα των οδηγών όδευσης, όπου τυχόν δεν υπάρχουν, σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here