Αυτοδιοίκηση: Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ- Τα θέματα συζήτησης

0

 

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με κυρίαρχα θέματα τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν και αφορούν στην κυβερνησιμότητα των δήμων, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», την τήρηση της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων στους δήμους.

Σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ έγινε και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου ο οποίος ευχήθηκε στους συναδέλφους του υγεία και να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος να κρατάνε ψηλά την ιδέα της Αυτοδιοίκησης.

Επιστροφή αρμοδιοτήτων στα ΔΣ

Σε ότι αφορά την πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΣ για την επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις επιτροπές στα δημοτικά συμβούλια των δήμων, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Το ΥΠΕΣ έκρινε πως έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, οπότε αναζήτησε και επέστρεψε τις κρίσιμες αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο.

Το δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο -η προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή εργαζόμενης στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ο κ. Παπαστεργίου απέδωσε την αιτία θανάτου στην δύσκολη φύση του επαγγέλματος στον τομέα της καθαριότητας λέγοντας «το δυστύχημα ούτως ή άλλως δεν έγινε επειδή η άτυχη εργαζόμενη ήταν ή δεν ήταν ασφαλισμένη, δηλωμένη στην ΕΡΓΑΝΗ ή όχι, αυτό άλλωστε θα το κρίνουν οι αρχές που έχουν αναλάβει να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες του συμβάντος. Έγινε γιατί η καθαριότητα είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση».

Υπογράμμισε πως οι Δήμοι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και στο αν υπάρχουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) τους ενώ, ζήτησε δε από τους εργαζόμενους των δήμων και τους προϊσταμένους να κινούν και να προασπίζονται τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλισή τους

Ενεργειακό κόστος – Δήμοι και ΔΕΥΑ

Σε ότι αφορά τις ΔΕΥΑ σημείωσε ότι πλέον νομοθετήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησής τους και αυτό το οποίο απομένει είναι να δοθούν αμεσότατα τα χρήματα.

«Τον Νοέμβριο, είπε, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η συζήτηση γινόταν για χρηματοδότηση τους ύψους 20 εκ. ευρώ. Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες από τότε, ενώ το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ.

Αυτό το επισήμανα και στον υπουργό Εσωτερικών και μάλιστα ζήτησα να γίνει συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών και να δοθούν αμεσότατα τα χρήματα στις ΔΕΥΑ, αλλά και μια επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων για το 2023.

 

Δημοτική αστυνομία

Σε ότι αφορά τη διαδικασία στελέχωσης της δημοτικής αστυνομίας ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι το ΥΠΕΣ ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατανομή των 1.264 θέσεων. Οι δήμοι που έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει οργανογράμματα και θέσεις, αυτές εν πολλοίς καλύφθηκαν. Συνέστησε δε στους δήμους που δεν πρόλαβαν να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες να μην ανησυχούν, καθώς όπως είπε, υπάρχει δέσμευση του ΥΠΕΣ ότι θα δοθούν και οι υπόλοιπες θέσεις.

Για τις ΥΔΟΜ και την αποχή των μηχανικών

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε ότι αφορά στις ΥΔΟΜ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά στη δημιουργία κεντρικών ΥΔΟΜ στους Δήμους πρωτεύουσες των νομών, με διαδημοτική συνεργασία. Ακόμη και αν ένας μικρός Δήμος έχει έναν δυο μηχανικούς, αυτοί ή θα μετακινηθούν στην κεντρική ΥΔΟΜ, ή θα τους ανατίθενται υποθέσεις. Για δήμους που δεν έχουν κανέναν μηχανικό θα υπάρχει διοικητική υποστήριξη από δήμους που διαθέτουν ΥΔΟΜ, οι οποίοι θα τύχουν και οικονομικής υποστήριξης. Για τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Νήσων θα υπάρχει διοικητική υποστήριξη όπως λειτουργούσε μέχρι 31/12/22 ή/ και από την κεντρική ΥΔΟΜ την οποία έχει στήσει το ΥΠΕΝ για υποθέσεις που δεν μπορούν να χειριστούν λόγω φόρτου κ.λπ.

Αίτημα στο ΥΠΕΣ για διετή παράταση των συμβάσεων των μηχανικών της ΕΕΤΑΑ

Τέλος μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ το ΔΣ αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την παράταση των συμβάσεων των 42 μηχανικών της ΕΕΤΑΑ, οι οποίοι στελεχώνουν την υπηρεσία Τεχνικής Υποστήριξης Δήμων, για άλλα δύο έτη. Και αυτό γιατί είναι ήδη σε εξέλιξη 125 αιτήματα 62 δήμων (35 νησιωτικών και 27 μικρών ορεινών) για τεχνική υποστήριξη, έχουν υπογραφεί ήδη 67 προγραμματικές συμβάσεις, εκπονούνται 32 μελέτες και 5 είναι σε αναμονή ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 7 έργα δήμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ