Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023 και ο απολογισμός δαπανών της για το 2021.

“Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει αύξηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία συνδέεται με το κόστος της ενέργειας, με τον εξοπλισμό της νέας Βουλής η οποία θα προκύψει με τις εθνικές εκλογές, με τον πληθωρισμό που έχει επίπτωση και σε λειτουργικά έξοδα και σε αγορά αγαθών. Επίσης η αύξηση συνδέεται”, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, “και με την προσωπική διαφορά και με την αύξηση του προϋπολογισμού δαπανών στο Κανάλι της Βουλής”.

Όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας

“Η Βουλή παραμένει ωστόσο Σώμα τής κρατικής μηχανής, αυτόνομο συνταγματικά, το οποίο σέβεται το δημόσιο χρήμα και που κατάφερε τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης να λειτουργήσει ομαλά και χωρίς προσκόμματα, παρά το ότι φύγαμε από προϋπολογισμούς 220 και 219 εκατομμυρίων ευρώ και είμεθα σήμερα, σε προϋπολογισμούς 148 ή 149 εκατομμυρίων ευρώ. Συμπιέσαμε, δηλαδή, το κόστος λειτουργίας, όπως συμπιέστηκε όλο το Δημόσιο, όπως συμπιέστηκε ο ελληνικός λαός, χωρίς αυτό να υπονομεύσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτού του πολύπλοκου και πολυσήμαντου μηχανισμού”, είπε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας πως οι δαπάνες της Βουλής απεικονίζονται “μέχρι τελευταίας λογιστικής ρανίδος”.

Ο κ.Τασούλας υπενθύμισε ότι την παρούσα Περίοδο η Βουλή λειτούργησε υπό πρωτοφανείς συνθήκες, λόγω πανδημίας, εξοικειώθηκε με την τεχνολογία. Επίσης ανανέωσε τη διοικητική ιεραρχία της, “με τήρηση όλων των διοικητικών και νομίμων διαδικασιών, χωρίς τριβές, χωρίς προσφυγές στη Δικαιοσύνη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ίσως και μοναδικών”.

Ο κ.Τασούλας υπενθύμισε ότι την παρούσα Περίοδο η Βουλή λειτούργησε υπό πρωτοφανείς συνθήκες, λόγω πανδημίας, εξοικειώθηκε με την τεχνολογία. Επίσης ανανέωσε τη διοικητική ιεραρχία της, “με τήρηση όλων των διοικητικών και νομίμων διαδικασιών, χωρίς τριβές, χωρίς προσφυγές στη Δικαιοσύνη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ίσως και μοναδικών”.

Ιδιαίτερη αναφορά, ο κ. Τασούλας επεφύλασσε στις ενεργειακές απαιτήσεις. Χάρη στα έργα που έχουν γίνει και δρομολογηθεί, η Βουλή το 2023 θα έχει οικονομικό όφελος στο κόστος ενέργειας 45% και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της κατά 40%.

Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023

Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023 προϋπολογίζονται στα 148,9 εκατομμύρια ευρώ και, μεταξύ άλλων, αφορούν:

– παροχές στους εργαζόμενους (μισθοί- εισφορές) που θα ανέλθουν σε 112,5 εκατομμύρια ευρώ

– κοινωνικές παροχές δηλαδή, υιοθεσίες παιδιών πεσόντων στρατιωτικών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάθε χρόνο η Βουλή δαπανά 700.000 με 800.000 ευρώ, για τις παροχές προς τις οικογένειες πεσόντων εν υπηρεσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

– συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς που μετέχει το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας, που είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ

– αγορές αγαθών και υπηρεσιών για τις οποίες προβλέπεται δαπάνη 27 εκατομμυρίων

– τόκοι από δικαστικές αποφάσεις ύψους 55.000 ευρώ

αποθεματικό ύψους 100.000 ευρώ

– πάγια περιουσιακά στοιχεία

– αγορές έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βουλής ή τον επαναπατρισμό σημαντικών έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, από το εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2023, θα αξιοποιήσει το αποθεματικό του και δεν θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί. Το αποθεματικό αυτό του Ιδρύματος της Βουλής προέρχεται από τη χρηματοδότηση που είχε λάβει ενόψει της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η χρηματοδότηση εκείνη δεν δαπανήθηκε στο σύνολο της, λόγω πανδημίας, ενώ το βάρος της υλοποίησης δράσεων το ανέλαβε η Βουλή κατά κύριο λόγο.

Τοποθετήσεων των κομμάτων

ΝΔ – Βασίλειος Υψηλάντης: Η αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού αφορά στις ανατιμήσεις

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Υψηλάντης, αναφερόμενος στη μερική αύξηση δαπανών του προϋπολογισμού της Βουλής του 2023, επισήμανε ότι “η αύξηση αφορά στις ανατιμήσεις των αγαθών και των υπηρεσιών και των πληθωριστικών πιέσεων, που υπάρχουν αυτή την περίοδο, στο υψηλό κόστος της ενέργειας, στην αύξηση της μισθολογικής δαπάνης που αφορά κυρίως τη μισθολογική ωρίμανση και την αναστολή μείωσης της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων της Βουλής των Ελλήνων, και τις δαπάνες για την υποδοχή του νέου βουλευτικού Σώματος στο 2023”. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα ψηφιακής αναβάθμισης, λέγοντας ότι θα υπάρξουν επιπλέον υπηρεσίες και αναδιαρθρωμένα ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, επιπλέον υπηρεσίες ασφάλειας διαδικτύου και πληροφοριακών συστημάτων του Κοινοβουλίου έναντι κακόβουλων ηλεκτρονικών επιθέσεων και απειλών. Επίσης εμπλουτίζονται τα εργαλεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής προκειμένου να καταστούν προσβάσιμα στο κοινό αρχεία και συλλογές της ενώ δημιουργείται θεματικός ψηφιακός πόρος που θα περιλαμβάνει το υλικό εκθέσεων, τις εκδόσεις, τις ψηφιακές διαλέξεις.

Ο κ. Υψηλάντης είπε επίσης ότι μέσα στο 2023 ολοκληρώνεται η εφαρμογή για την εκτέλεση έργων κατασκευής της Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία και στο πλαίσιο της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνεχίζεται το πενταετές έργο της καταλογογράφησης της Βιβλιοθήκης της Χάλκης.

ΣΥΡΙΖΑ – Τρύφων Αλεξιάδης: Η συζήτηση που προηγείται στην βουλή για τον προϋπολογισμό πρέπει να είναι δημόσια

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε στη χθεσινή μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. “Είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα, ένα πολιτικό μήνυμα εξέγερσης, αντίστασης, αμφισβήτησης. Και καλό είναι οι εκάστοτε κρατούντες να ακούν αυτά τα μηνύματα. Είναι ηχηρά μηνύματα της κοινωνίας και να τα ακούν κυρίως εκείνα τα “υπόγεια” -μέσα σε εισαγωγικά- της Νέας Δημοκρατίας που έβγαλαν στη δημοσιότητα μέσω της “Ομάδας Αλήθειας” αυτό το άθλιο, το απαράδεκτο βίντεο σε σχέση με το Πολυτεχνείο”, είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης και κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΝΔ να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο βίντεο και για το αν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι ο σκηνοθέτης του βίντεο “είναι εκείνος ο απαράδεκτος δημοσιογράφος, που μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πήρε συνέντευξη, για να “ξεπλύνει” τη Νέα Δημοκρατία, από βασανισμένους και φυλακισμένους φοιτητές”.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Βουλής, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι πρέπει να είναι δημόσια η συζήτηση που προηγείται στην επιτροπή για τον προϋπολογισμό της Βουλής και αυτός να αναρτάται εγκαίρως στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής.

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ – Χρήστος Γκόκας

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας επίσης αναφέρθηκε στη επέτειο του Πολυτεχνείου και τόνισε πως “δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε την απαξίωση, ούτε την παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας”. Ο κ. Γκόκας αναφέρθηκε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και ζήτησε μηχανισμό προκειμένου να ελεγχθούν τα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών, όπως έγινε και στο Ευρωκοινοβούλιο, με τα τηλέφωνα των ευρωβουλευτών. “Η Δημοκρατία στη χώρα μας συνδέθηκε με την περίοδο της Μεταπολίτευσης, μια περίοδο με μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, με ατομικές ελευθερίες, με άνοδο του βιοτικού επιπέδου για τους πολίτες, με πρόοδο και ανάπτυξη. Άντεξε και στην κρίση, παρότι τότε βγήκαν ξανά στην επιφάνεια οι λανθάνοντες κίνδυνοι από διαχρονικούς εχθρούς της. Τα γεγονότα, όμως, που ζούμε από τον Αύγουστο και ύστερα, αυτές οι εξελίξεις μέσα από τις παράνομες παρακολουθήσεις, που ξεκίνησαν από την παρακολούθηση του κινητού τού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, έφεραν ξανά στο προσκήνιο αυτούς τους κινδύνους. Μας υπενθύμισαν ότι δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε αυτονόητο κανένα κεκτημένο. Οι απειλές και οι κίνδυνοι παραμονεύουν”, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αναρωτήθηκε “πόσο θα κόστιζε ένα λογισμικό, ένας μηχανισμός για τον έλεγχο των κινητών, όλων των βουλευτών, των πολιτικών προσώπων, είτε φέρονται ως παρακολουθούμενοι είτε όχι”.

ΚΚΕ – Νίκος Καραθανασόπουλος

“Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τους βουλευτές, ότι δεν πρέπει οι αποδοχές τους να αποκλίνουν από τον μέσο μισθό των εργαζομένων και χωρίς ιδιαίτερα προνόμια. Άλλωστε, η αντίληψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, όπως καταγράφεται και στο πρόγραμμά του, είναι τελείως διαφορετική”, είπε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος. “Ο Προϋπολογισμός της Βουλής δεν οδηγεί στην αναπλήρωση των απωλειών, όχι των προηγούμενων ετών αλλά τουλάχιστον του τελευταίου έτους λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας”, είπε, αναφερόμενους στους μισθούς των εργαζομένων ο βουλευτής του ΚΚΕ και προσέθεσε: “Οι αυξήσεις οι οποίες περιέχονται στο κονδύλι μισθοδοσίας, τόσο των αορίστου χρόνου και μονίμων όσο και του ορισμένου χρόνου, είναι πάρα πολύ μικρές: 2,5% για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου, το οποίο είναι, όμως, αποτέλεσμα της μισθολογικής ωρίμανσης και των προσλήψεων και όχι της αύξησης των αποδοχών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Είναι αύξηση 6,7% για τους ορισμένου χρόνου που και αυτό πάει ως αποτέλεσμα μισθολογικής ωρίμανσης και προσλήψεων. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι ο Προϋπολογισμός της Βουλής αποτελεί τον προάγγελο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 όπου, επί της ουσίας, κι εκεί δεν θα υπάρχουν αυξήσεις για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που θα απομειώνει, επί της ουσίας, το πραγματικό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων”. 

Ελληνική Λύση – Αντώνης Μυλωνάκης

Στο μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. “Πράγματι είναι μία ημέρα μνήμης, μνήμης όμως για να την τιμούμε, όχι για να τιμωρούμε. Έγιναν έκτροπα και επεισόδια από ορισμένους, οι οποίοι δήθεν πιστεύουν στη δημοκρατία και στην ελευθερία, αλλά ουσιαστικά πιστεύουν στην αναρχία”, είπε ο κ. Μυλωνάκης.

ΜέΡΑ24 – Μαρία Απατζίδη

Σε όσους επικρίνουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου με επιχείρημα τις δαπάνες του, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη. “Η ετήσια δαπάνη για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτικές αποδοχές, χρησιμοποιείται κυρίως από μέρους μιας νεοφιλελεύθερης άκρας Δεξιάς ως έμμεσο όχημα για να διαβρωθεί η νομιμοποίηση του Κοινοβουλίου στη συνείδηση των πολιτών. Η γενική λογική είναι: “η Βουλή μάς κοστίζει, δεν την έχουμε ανάγκη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here