Βρετανία: Δωρεάν συσκευές ατμού ώστε να κόψουν το κάπνισμα

0
Προσφορά σε ένα εκατομμύριο καπνιστές από τη βρετανική κυβέρνηση, εν μέσω ενστάσεων από αντικαπνιστικές οργανώσεις
Δωρεάν συσκευές ατμίσματος (vaping) θα προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση σε ένα εκατομμύριο καπνιστές στη χώρα, στο πλαίσιο προγράμματος απεξάρτησης από το τσιγάρο.
Οι έγκυοι καπνίστριες θα λάβουν επίσης 400 στερλίνες (430 ευρώ) προκειμένου να σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ η αναγραφή συμβουλών για τη διακοπή του καπνίσματος θα τοποθετηθούν πάνω στα πακέτα τσιγάρων. Ενστάσεις εγείρουν, ωστόσο, αντικαπνιστικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν ότι η αντικατάσταση του τσιγάρου με συσκευές ατμού δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επίσης αυστηρότερες ποινές για την πώληση καπνικών προϊόντων σε ανηλίκους.
Σχεδόν ένας στους πέντε καπνιστές θα λάβει το δωρεάν «σετ» ατμίσματος, καθώς και συμβουλές αναζήτησης ψυχολογικής στήριξης. Σε χθεσινή ομιλία του ο υπ. Υγείας Νιλ Ο’ Μπράιεν τόνισε ότι το πρόγραμμα «Ανταλλάξτε το τσιγάρο για να το κόψετε» είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο. «Σχεδόν δύο στους τρεις χρόνιους καπνιστές θα πεθάνουν από το τσιγάρο», είπε ο Βρετανός υπουργός.
Ποσοστό 9% των εγκύων στη Βρετανία καπνίζουν, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι τα οικονομικά κίνητρα και η ψυχολογική στήριξη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του εθισμού. Οι τοπικές αρχές της νότιας Αγγλίας καλούνται να προωθήσουν το πρώτο «κύμα» εθελοντών του προγράμματος δωρεάν ατμίσματος, προτού αυτό επεκταθεί σε όλη τη βρετανική επικράτεια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν το κόστος του προγράμματος στα 45 εκατ. στερλίνες, το οποίο θα εξασφαλισθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, αλλά θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αντικαπνιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν, όμως, ότι παρότι τα κίνητρα του υπουργείου είναι αγαθά, το πρόγραμμα δεν επαρκεί για την πραγματοποίηση του στόχου της οριστικής απάλειψης του καπνίσματος από τη χώρα μέχρι το 2030.
Το ποσοστό καπνιστών στην Αγγλία είναι 13%, το χαμηλότερο στην Ιστορία της. Η έκθεση του υπουργείου προειδοποιεί, όμως, ότι το άτμισμα ενέχει και αυτό κινδύνους για το αναπνευστικό, ιδίως για τα παιδιά. Ποσοστό 9% των μαθητών γυμνασίου κάνει συστηματική χρήση συσκευών ατμού.
Πηγή: Kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ