«Αυτογκολ» φαίνεται πως έβαλε ο Ρίσι Σούνακ στην κούρσα για την ηγεσία των συντηρητικών και κατ’επέκταση την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας με την Λιζ Τρας πλέον να θεωρείται φαβορί.

Στην αρχή της διαδικασίας η Λιζ Τρας δεν είχε την πλειοψηφία του κόμματος με το μέρος της σε αυτή την κούρσα για την ανάδειξη διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο πλέον η επικρατούσα αντίληψη είναι πως η Λιζ Τρας πρόκειται να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ο βασικός λόγος για την επικράτηση της Τρας αφορά περισσότερο τον αντίπαλό της, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει στιγματιστεί από το «μαχαίρωμα» στον Μπόρις Τζόνσον.

Με τη χώρα να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ύφεσης, τον πληθωρισμό στα ύψη και ένα καλοκαίρι απεργιακών κινητοποιήσεων, η πλειονότητα των μελών του Συντηρητικού Κόμματος θέλουν ο επόμενος ηγέτης τους να φέρει σταθερότητα, έχοντας κουραστεί από το χάος που προκάλεσε η κυβέρνηση Τζόνσον και τη δοκιμασία που ακολούθησε για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 5 Σεπτεμβρίου.

Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών του κόμματος, η 47χρονη Τρας έχει ξεκάθαρο προβάδισμα 24 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 42χρονου Σούνακ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει «παρήγορα παραμύθια» τα σχέδια της Λιζ Τρας για άμεσες φοροελαφρύνσεις, ενώ η υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλέσει τον Ρίσι Σούνακ «σοσιαλιστή», του οποίου τα σχέδια θα οδηγήσουν τη Βρετανία σε ύφεση. Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η Λιζ Τρας θα γίνει η τρίτη πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τις Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here