Γαλλία: Οι κάλπες έδειξαν Μακρόν – Νικητής με 58,5% έναντι της Λεπέν

0

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

«Ευχαριστώ φίλοι μου, συμπατριώτες μου, εδώ στο Παρίσι αλλά και παντού σε όλη την γαλλική επικρατεία. Πριν από οτιδήποτε άλλο ευχαριστώ. Μετά από πέντε χρόνια δύσκολου μετασχηματισμού και εξαιρετικού, σήμερα μια πλειοψηφία έκανε την επιλογή να μου δείξει εμπιστοσύνη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους. Θα κάνω αυτό που σας πρέπει, ευχαριστώ. Η Γαλλία θα γίνει ένα μεγάλο οικολογικό έθνος.

Πολλοί από εσάς με ψήφισαν ως φράγμα στην ακροδεξιά. Όλους εσάς σας ευχαριστώ και σας λέω ότι αυτή η ψήφος αυτή με κινητοποιεί.

Σκέφτομαι και τους συμπατριώτες μας που απείχαν. Η σιωπή τους σήμαινε άρνηση επιλογής και πρέπει να το σκεφτούμε και να δώσουμε απαντήσεις και γι αυτούς.

Σκέφτομαι και όσους ψήφισαν την κυρία Λεπέν και κατανοώ την απογοήτευσή τους. Δεν θέλω να τους γιουχάρετε. Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων, όχι ο υποψήφιος ενός στρατοπέδου. Ξέρω ότι για τους συμπατριώτες μας που ψήφισαν ακροδεξιά, ο θυμός τους ώθησε να ψηφίσουν αυτό το πρόγραμμα κι είναι επίσης δική μου ευθύνη και του επιτελείου μου. Η σημερινή ψήφος μας επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσχέρειες και να απαντήσουμε σε όλες τις εκφράσεις θυμού.

Έχουμε ένα σχέδιο δημοκρατικό, κοινωνικό βασισμένο στην εργασία, ένα σχέδιο απελευθέρωσης των επιχειρηματικών, πολιτιστικών μας δυνατοτήτων, ένα σχέδιο που θέλω να φέρω εις πέρας τα επόμενα πέντε χρόνια και να απαντήσω στις διαιρέσεις και τις διαφορές συνεχίζοντας για μια κοινωνία πιο δίκαιη για την ισότητα ανδρών – γυναικών.

Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι και απαιτητικοί γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε. Είναι κι ο πόλεμος στην Ουκρανία που μας θυμίζει ότι ζούμε τραγική εποχή. Η Γαλλία πρέπει να δείξει την δύναμή της.

Η σημερινή ψήφος μάς επιβάλλει να σκεφτούμε όλες τις δυσκολίες που έχουμε βιώσει και να απαντήσουμε σε αυτό τον θυμό.

Όλοι μαζί πρέπει να ενωθούμε, μόνο έτσι θα ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι στην Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα, θα είναι ιστορικά χρόνια και μαζί θα γράψουμε την ιστορία της γενιάς μας» είπε στο μήνυμά του ο νικητής των γαλλικών εκλογών και κατέληξε λέγοντας ότι πλέον δεν είναι πια υποψήφιος, αλλά θα είναι o πρόεδρος όλων των Γάλλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ