Δήμος Καισαριανής: Βραβεία Φοιτητών Αρχιτεκτονικής 2022 Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου

0

Ο Δήμος Καισαριανής φιλοξένησε στην Έκθεση «Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις» βραβευμένες εργασίες των φοιτητών

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, στα ετήσια βραβεία του, τίμησε προ ημερών δύο από τις ομάδες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου με τα τρία υψηλότερα βραβεία του Συλλόγου “Βραβείο Πτυχιακής Εργασίας”, “Εύφημος Μνεία Πτυχιακής Εργασίας” & “Ειδικό Βραβείο Συλλογικής Κατοίκησης”.

Οι σπουδαστές γράφουν για την εργασία τους:

«Η Καισαριανή, ένας Δήμος με 100 χρόνια ζωής, αποτελεί δημιούργημα της μαζικής εισροής προσφύγων μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του ’20 […] Στόχος της εργασίας μας είναι η ανάπτυξη νέων συλλογικών υποδομών, καθώς και νέων τυπολογιών κατοίκησης, που θα αποκαταστήσουν και θα αναδείξουν τον ιστορικό ιστό και τις τυπικές μονάδες της προσφυγικής ανοικοδόμησης και παράλληλα θα ενισχύσει το πολιτισμό και τους καλλιτέχνες που έχουν πληγεί μέσα από καλλιτεχνικά προγράμματα και δραστηριότητες. Οι νέες αυτές υποδομές θα επαναπροσδιορίσουν την έννοια της κατοίκησης, φέρνοντας από το παρελθόν την ιδέα της συλλογικότητας και του συν-βιώνουμε. Οι επεμβάσεις θα είναι από ελαφριές κατασκευές – πλατφόρμες, όπου υιοθετώντας χαρακτηριστικά από το δομημένο περιβάλλον, θα ολοκληρώνουν της υφιστάμενες δομές και θα εντάσσονται ομαλά στον αστικό ιστό. Έτσι, ενώ ζούμε σε μια πόλη αποξένωσης και αλλοτρίωσης, στο μεταξύ στις πλατφόρμες… συμβαίνει κάτι διαφορετικό».

Η τιμητική αυτή διάκριση έρχεται να προστεθεί στο περσινό Βραβείο Πτυχιακής που έλαβαν οι σπουδάστριες του Τμήματος, Ιωάννα Χειμώνα, Μαίρη Μαυρόχαννα, Αγνή Κουζάρη, με τίτλο πρότασης: «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ x5».

Και τα δύο έργα εκτίθενται στην έκθεση «Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις» που φιλοξενείται στο αίθριο του Δημαρχείου, είναι ανοιχτή στο κοινό τις ώρες λειτουργίας του Δημαρχείου, και θα παρουσιαστούν στην έκδοση.

Η έκθεση αποτελεί επιστέγμασμα του πρότυπου ερευνητικού και σχεδιαστικού προγράμματος που υλοιποίησαν για 3 χρόνια το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Projective Cities του Architectural Association του London School of Architecture και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου με τίτλο “1922 – 2022: Γειτονιές προσφύγων. Βιωσιμότητα και πολιτιστική κληρονομιά: η περίπτωση της Καισαριανής“.

Την επιμέλεια της έκθεσης, όπως και τον σχεδιασμό της επικοινωνίας του προγράμματος αλλά και της επικείμενης έκδοσης υλοποίησε το πρωτοποριακό γραφείο Post–Spectacular Office.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ