Δήμος Σαρωνικού: Προσφυγικές οικογένειες Αναβύσσου – Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του μνημείου

0

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Αυγούστου στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αναβύσσου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τις προσφυγικές Μικρασιατικές οικογένειες της Αναβύσσου, σε μια σεμνή τελετή παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαου και του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.

Η εκδήλωση που αποτέλεσε πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και τον Δήμο Σαρωνικού με την πολύτιμη συμβολή χορηγών που συνέδραμαν για την ανέγερση του μνημείου, έργο του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά, στο οποίο έχουν αναγραφεί τα ονόματα των πρώτων οικογενειών προσφύγων που ξεριζωμένοι και διωγμένοι από τις πατρίδες τους εγκαταστάθηκαν στην Ανάβυσσο. Με αυτό τον τρόπο θα μείνουν στη μνήμη των σημερινών κατοίκων αλλά και των επόμενων γενιών τα ονόματα αυτών των ανθρώπων, που έθεσαν τις βάσεις της δημιουργίας της νέας Αναβύσσου.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της Αναβύσσου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναγνώστηκαν μαρτυρίες προσφύγων που έφτασαν στην Ανάβυσσο από την Μαρία και την Όλγα Αγκούτογλου από το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού “Μάκης Αγκούτογλου”. Αφηγήτρια ήταν η Χιονία Μαυρομμάτη, ενώ στο κλείσιμο της τελετής ο πατέρας Παύλος ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του μνημείου και τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ