Διακοπές ρεύματος μεγάλης διάρκειας: Πότε και με ποια ποσά θα γίνουν οι αποζημιώσεις

0

Αποζημιώσεις που θα ενεργοποιούνται μετά από 72 ώρες διακοπής της ηλεκτροδότησης, προτείνει η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ και ο Διαχειριστής έδωσαν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δύο προτάσεις που προβλέπουν τις αποζημιώσεις των καταναλωτών από πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Η χρονική διάρκεια πέρα από την οποία θα καταβάλλονται αποζημιώσεις είναι 8 ώρες, για μη προγραμματισμένες διακοπές σε δίκτυα χαμηλής τάσης δηλαδή τον οικιακό τομέα και τις μικρές επιχειρήσεις.

Τα ποσά

Ο υπολογισμός του αντιτίμου που θα καταβάλλεται στους καταναλωτές θα γίνεται αναλογικά με βάση ένα μαθηματικό τύπο, που θα υπολογίζει τη συνολική μέση ημερήσια Χρέωση Χρήσης Δικτύου του πελάτη, για τον μήνα που συνέβη η διακοπή, τη διάρκειά της (άνω των 72 ωρών, σε ακέραια 24ωρα) και ενός πολλαπλασιαστικού συντελεστή.

Το αντίτιμο προβλέπεται να αναπροσαρμόζεται ετησίως αυξητικά μετά από πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ και έγκριση από την ΡΑΕ.

Στόχος είναι να υπολογίζεται ο βαθμός αυτοματοποίησης του δικτύου και το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2030.

Έτσι, το θέμα που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Αρχής την Πέμπτη παίρνει τον δρόμο του, ωστόσο οι αποζημιώσεις που προτείνονται θεωρούνται πολύ χαμηλές.

Για παράδειγμα για μέσα μηνιαία τέλη χρήσης δικτύου ενός οικιακού καταναλωτή 12 ευρώ, μία διακοπή 72 ωρών, διαμορφώνει την αποζημίωση σε 6 ευρώ, που είναι ίση με την πενταπλάσια αξία των τελών χρήσης που θα πλήρωνε για 3 μέρες.

Αν η διακοπή είναι για 96 ώρες, θα καταβάλλει αντίστοιχα 8 ευρώ, που αντιστοιχεί στην πενταπλάσια αξία των τελών χρήσης που θα κατέβαλε για 4 μέρες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ