Εκδήλωση στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών & Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων για το 2023

0

Με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών (11 Μαΐου), το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports, ειδική εκδήλωση για την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπως προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων σχετικά με τους πνιγμούς και τους τραυματισμούς στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γρηγόριος Κωσταντέλλος, ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού “Safe Water Sports” κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής κ. Μάριος Μυρωνάκης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η ασφάλεια στη θάλασσα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εστίασε στην ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, προσοχή και προστασία, «μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών και λήψης μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την πρόληψη των ατυχημάτων τα οποία είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο του ΜΚΟ “Safe Water Sports” κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη για την αγαστή συνεργασία και επιβεβαίωσε τη συνέχιση αυτής.

Ο Πρόεδρος του “Safe Water Sports” κ. Πασχαλάκης, παρουσίασε αρχικά το Πληροφοριακό Σύστημα το οποίο έχει αναπτύξει και παραχωρήσει ο Οργανισμός δωρεάν στο Λιμενικό Σώμα όπου οι λιμενικές αρχές διαχειρίζονται, ηλεκτρονικά πλέον τις άδειες των επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής, τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις που γίνονται από τη θάλασσα, τις παραβάσεις κ.ά. και στη συνέχεια το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που παρουσιάζει τα θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα και εσωτερικά ύδατα) για το 2023. Τέλος, ο κ. Πασχαλάκης τόνισε την έλλειψη της κολυμβητικής παιδείας και τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της ασφάλειας η οποία αφορά μικρούς και μεγάλους, ελπίζοντας το 2024 να υπάρχει μείωση των ανθρώπινων απωλειών στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας.

Τα κυριότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι:

 • 400 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσές μας εκ των οποίων 166 σε παραλίες με υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης με τα 121 εντός ωραρίου ναυαγοσώστη

 • 8 στους 10 χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό

 • Το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων αφορούν Έλληνες

 • Το 83% είναι άτομα άνω των 60

 • Το 71% είναι άνδρες

 • Η Περιφέρεια Αττικής (69 συνολικά) και Κεντρικής Μακεδονίας (56 συνολικά) είχαν τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα

 • Το 2023 είχαμε 91% ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες.

Διαβάστε το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων εδώ.

Διαβάστε την Παρουσίαση του Προέδρου του Safe Water Sports κ. Πασχαλάκη εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες :

SafeWaterSports (κα. Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν, Yπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας)

T: +30 2108029428, e: infosafe@safewatersports.gr

 

Λίγα λόγια για το Safe Water Sports:

Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο και έχει σαν βασικούς στόχους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας.

Έξι είναι οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης του Οργανισμού:

 • Υποστήριξη του έργου της πολιτείας (Λιμενικό Σώμα) για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στον θαλάσσιο χώρο, μέσω ενός σύγχρονου και καινοτόμου Πληροφοριακού Συστήματος που έχει παραχωρήσει εντελώς δωρεάν το SafeWaterSports.

 • Νομοθετικός και κανονιστικός εκσυγχρονισμός σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στο νερό και τη θάλασσα.

 • Εκπαίδευση παιδιών και νέων σε σχολεία, κατασκηνώσεις, κολυμβητήρια, παραλίες κλπ. σχετικά με το πως θα παραμένουν ασφαλή στο υδάτινο περιβάλλον. 250.000 μαθητές έχουν ενημερωθεί – εκπαιδευτεί μέσω των διάφορων εκπαιδευτικών μας δράσεων στην Ελλάδα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του SafeWaterSports έχει την έγκριση του Υπ. Παιδείας σε Ελλάδα και Κύπρο.

 • Βελτίωση της κολυμβητικής δεξιότητάς των παιδιών με το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός

 • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (website&app) και ειδικών ενημερωτικών δράσεων

 • Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ σε συνεργασία με την TUV AustriaHellas.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ