Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – : Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα – Ο δεκάλογος της ανακύκλωσης

0

Τον Μάιο πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες η κυβέρνηση.

Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι, να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ωστόσο, στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών δεν περιλαμβάνονται κουζίνες, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων. Οι κουζίνες είναι από τις πλέον ενεργοβόρες οικιακές συσκευές και ενδεχομένως να έπρεπε να υπάρχει σχετική μέριμνα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην απόσυρση.

 

Προϋπόθεση επιδότησης

Η επιδότηση θα αφορά 200.000 νοικοκυριά, ενώ θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια. Ανάλογα με το εισόδημα θα υπάρχει και ανάλογη επιδότηση. Ωστόσο, σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία:

Η παλιά συσκευή προς αντικατάσταση θα πρέπει να λειτουργεί, αλλιώς δεν θα γίνεται δεκτή.

 

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Όσο πιο μεγάλο εισόδημα έχει κανείς, τόσο μικρότερη θα είναι και η επιδότηση που θα δικαιούται. Αίτηση για το πρόγραμμα θα μπορούν να κάνουν όλοι, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτεραιότητα θα έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑμεΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Δεν θα υπάρχει κανένας αποκλεισμός όσον αφορά το εισόδημα, από την αίτηση -θα αποκλείονται μόνο συσκευές που δεν λειτουργούν.

Το ποσό της επιδότησης θα είναι συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπεται να πάρουν 200.000 νοικοκυριά επιδότηση από 30 έως 50%.

Ο κ. Σκρέκας αποσαφήνισε, πως αν γίνουν 300.000 αιτήσεις, τότε θα ισχύσουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, θα οριστούν επιλαχόντες και εφόσον βρεθούν τα χρήματα και αυξηθεί ο προϋπολογισμός της επιδότησης, τότε θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.

Όταν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν με τους κωδικούς του taxisnet, είτε μόνοι τους, είτε μέσω του λογιστή τους, είτε και από το κατάστημα λιανικής, να δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει, το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό. Με την υποβολή αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει αυτόματα το κουπόνι και θα δει να αφαιρείται το ποσό απευθείας από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών που θα αγοράσει.

Μετά την αγορά, η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών, οι οποίες θα αποσύρονται για ανακύκλωση.

Σχετικά με το πρόγραμμα, το οποίο έχει ακόμα σχεδόν δύο μήνες για να τεθεί σε λειτουργία, αρκετοί ίσως να μην γνωρίζουν σημαντικές λεπτομέρειες, που θα βεβαιώσουν ότι η πρακτική αυτή είναι η καλύτερη δυνατή για το σπίτι μας αλλά και για το περιβάλλον.

Παρακάτω παραθέτουμε τον «δεκάλογο της ανακύκλωσης», με τα βασικά σημεία για την ανακύκλωση συσκευών στην Ελλάδα, προκειμένου όλοι να είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με όσα πρέπει να κάνουμε, τον τρόπο που θα λειτουργήσει το πρόγραμμα και τους λόγους που τίθεται σε εφαρμογή η ανακύκλωση των οικιακών συσκευών.

 

  1. Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται;

Πρώτον και σημαντικότερο, να γνωρίζουμε ποιες από τις συσκευές του σπιτιού μας, όταν δεν τις χρειαζόμαστε πια, μπορούμε να οδηγήσουμε στην ανακύκλωση. Η απάντηση είναι πολύ απλή, καθώς κάθε συσκευή, μικρότερη ή μεγαλύτερη, που χρησιμοποιούμε σε ένα σπίτι ή μία επιχείρηση και η οποία μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρίες, μπορεί να καταλήξει στην ανακύκλωση συσκευών. Μεγάλες ή μικρές οικιακές συσκευές, εξοπλισμός Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικά είδη, φωτιστικά είδη -ακόμα και οι λαμπτήρες, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας ή αθλητισμού, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου και συσκευές αυτόματης διανομής, μπορούν να ανακυκλωθούν.

 

  1. Γιατί να ανακυκλώνουμε τις συσκευές μας;

Τα οφέλη από την ανακύκλωση συσκευών είναι πολλά και σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι με τον τρόπο αυτόν, πρωτίστως μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων μας και δεύτερον δεν ρυπαίνεται το περιβάλλον από τις ουσίες των συσκευών. Κατόπιν, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα υλικά των συσκευών μας επαναξιοποιούνται για μια άλλη χρήση, περιορίζοντας παράλληλα και τις εξορύξεις πρώτων υλών και τη χρήση ενέργειας.

 

  1. Πού πηγαίνω τη συσκευή προς ανακύκλωση;

Κάθε συσκευή που θέλουμε να ανακυκλώσουμε, μπορούμε να τη μεταφέρουμε ως το πλησιέστερο σημείο ανακύκλωσης συσκευών από τα χιλιάδες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, σε καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες super market, αλλά και σε συμβεβλημένα δημοτικά σημεία, όπως δημαρχεία, ΚΕΠ και ΚΑΠΗ.

 

  1. Τι γίνεται με τις ογκώδεις συσκευές;

Στην περίπτωση που θέλουμε να αγοράσουμε καινούρια συσκευή, προς αντικατάσταση της παλιάς, τότε τη μεταφορά από το σπίτι μας αναλαμβάνει η εταιρεία από την οποία θα κάνουμε την αγορά. Επίσης, μπορούμε να καλέσουμε τον δήμο της περιοχής μας και να συνεννοηθούμε για τις ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες ο δήμος παραλαμβάνει τις ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να οργανώσουμε τη μεταφορά τους.

 

  1. Πώς ανακυκλώνονται οι λάμπες;

Μέσω της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., μπορούμε να ανακυκλώσουμε και τις λάμπες του σπιτιού ή της επιχείρησής μας, του γραφείου μας κλπ, αρκεί να τις τοποθετήσουμε στους αντίστοιχους κάδους. Οι ειδικοί αυτοί κάδοι είναι τοποθετημένοι σε επιλεγμένα σημεία σε δημόσιους χώρους, σε καταστήματα πώλησης λαμπτήρων ή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού αλλά και σε πολλά super market. Πρέπει να τις τοποθετούμε με προσοχή ώστε να μην σπάσουν και φυσικά χωρίς τη συσκευασία τους.

 

  1. Γιατί είναι δωρεάν η ανακύκλωση συσκευών;

Είναι ένα ερώτημα που μπορεί να γεννιέται σε πολλούς από εμάς. Εφόσον εμείς οι πολίτες δεν επιβαρυνόμαστε στο ελάχιστο όταν δίνουμε μία από τις συσκευές μας προς ανακύκλωση, τότε ποιος πληρώνει για τη διαδικασία αυτή; Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καταβάλλουν τακτικά ένα ποσό που προορίζεται για την κατάλληλη διαχείριση των συσκευών αυτών, μετά τη χρήση τους.

 

  1. Έχω στο σπίτι που συσκευές επικίνδυνες για το περιβάλλον;

Δεν σημαίνει ότι μία συσκευή αν πεταχτεί στα σκουπίδια θα μολύνει το περιβάλλον, «διαχέει», με κάποιον τρόπο, τοξικές ουσίες και όσο τη χρησιμοποιούμε. Για όσο διάστημα κάθε συσκευή χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δεν θεωρείται επικίνδυνη για το περιβάλλον. Το «μυστικό» είναι στο τι γίνεται αφού δεν τις χρειαζόμαστε και πια και η σωστή διαχείρισή τους μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο οποιαδήποτε βλαβερά στοιχεία.

 

  1. Τι γίνονται οι συσκευές που έχουν συλλεχθεί;

Για όσους από εμάς έχουμε την περιέργεια ως προς το τι γίνονται και πού οδηγούνται οι συσκευές που προορίζονται για ανακύκλωση, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι μεταφέρονται σε μία από τις εννέα αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας που είναι συμβεβλημένες με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και βρίσκονται σε κομβικά σημεία στην Ελλάδα. Εκεί γίνεται η επεξεργασία που απαιτείται, ώστε να απομακρυνθούν οι βλαβερές ουσίες και να ξεχωρίσουν τα αξιοποιήσιμα υλικά. Όσον αφορά στις λάμπες που ανακυκλώνουμε, αυτές μεταφέρονται σε ειδική μονάδα διαχείρισης στην Ευρώπη.

 

  1. Η συσκευή που θα δώσω για ανακύκλωση πρέπει να είναι «άθιχτη»;

Μπορεί μια συσκευή που δεν χρειαζόμαστε πια να είναι όντως άθιχτη, μπορεί όμως και να είναι χαλασμένη, σπασμένη ή «ταλαιπωρημένη» από τη μακρόχρονη χρήση. Στην ανακύκλωση συσκευών οδηγούνται συσκευές σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκονται, αρκεί να έχουν όλα τα κατασκευαστικά τους μέρη. Πάντως, και καθώς στη συνέχεια οδηγούνται σε αποσυναρμολόγηση, σαφώς είναι καλύτερο να οδηγούνται κατά το δυνατόν ακέραιες στην ανακύκλωση.

 

  1. Είναι παράνομο να πετάξω ηλεκτρικές συσκευές στα σκουπίδια;

Όχι, δεν είναι παράνομο, αλλά στην εποχή μας μπορεί να θεωρηθεί έως και πράξη ασέβειας απέναντι στο περιβάλλον. Την ώρα που η ανακύκλωση συσκευών είναι τόσο εύκολη, απλή και δωρεάν υπόθεση για κάθε πολίτη, είναι κρίμα να επιβαρύνουμε τον πλανήτη με πρόσθετα απορρίμματα, ενδεχομένως και τοξικά, απλώς και μόνο γιατί έχουμε συνηθίσει ως τώρα διαφορετικά.

Ο κόσμος μας εξελίσσεται, προχωρά και η ανακύκλωση συσκευών είναι μια διαδικασία που διαφυλάσσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ