Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας

0

Τα νοικοκυριά της πόλης αλλά και ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας νιώθουν με επώδυνο τρόπο τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που δυσχεραίνουν τις ζωές μας ενώ ταυτόχρονα γεμίζουν υπερκέρδη τα ταμεία των παρόχων ενέργειας.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του Δήμου για την ενεργειακή κρίση

Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είχε αρχίσει να φαίνεται αρκετούς μήνες πριν. Η Δημοτική Αρχή είδε από νωρίς το πρόβλημα και προσπάθησε να βρει λύσεις που θα οδηγούσαν στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Προχωρήσαμε στην μετατροπή του φωτισμού σε LED. Αυτό οδήγησε σε μείωση 40% της κατανάλωσης σε κιλοβατώρες. Όμως με το πάρτι των αυξήσεων ο Δήμος πληρώνει ρεύμα αυξημένο κατά 93%. Φανταστείτε να μην είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση. Τις επόμενες μέρες προκηρύσσουμε διαγωνισμό για την μετατροπή LED του οδοφωτισμού στη Δραπετσώνα.

Ταυτόχρονα, κυνηγήσαμε προγράμματα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων. Έτσι καταφέραμε και εντάξαμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με χρηματοδότηση 1,5εκ.€ το Δημαρχείο της πόλης και το πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη». Μετά τις γιορτές ξεκινούν οι εργασίες για την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Παράλληλα, προσπαθούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» δυο από τις πιο ενεργοβόρες δομές του Δήμου, το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο «Π.Νικολαΐδης». Έχουμε ετοιμάσει μελέτη 600.000 ευρώ και ψάχνουμε χρηματοδότηση ώστε όλα τα σχολεία της πόλης να φωτίζονται με λαμπτήρες LED. Αυτό θα δώσει στις σχολικές αίθουσες αναβαθμισμένη ποιότητα φωτισμού αλλά και δραστική μείωση πάνω από 50% της κατανάλωσης ρεύματος. Φτάνουν αυτά; Φυσικά όχι.

Σε αυτές τις συνθήκες ενεργειακής κρίσης που ήρθε για να μείνει, δεν φτάνουν παρεμβάσεις που θα μειώνουν αποφασιστικά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όπως οι προηγούμενες. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις μηδενισμού του ενεργειακού κόστους σε όλες τις δομές του Δήμου (σχολεία, σταθμούς, αθλητικούς χώρους, στον οδοφωτισμό). Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε οι ευάλωτοι οικονομικά συμπολίτες μας να έχουν ρεύμα στο σπίτι τους ακόμα και αν δεν μπορούν να το πληρώσουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Έχουμε μελέτη τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια και σε άλλους δημοτικούς χώρους που θα μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και για να καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες του Δήμου και έτσι να μηδενίσουμε το ενεργειακό κόστος.

Τι χρειάζεται; Η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Η Κυβέρνηση οφείλει να στρέψει κονδύλια σε αυτή την κατεύθυνση.

Περιμένουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ