Η ηρωική Καισαριανή συνάντησε την μαρτυρική Χιροσίμα: Εκδήλωση του ΠΑΔΟΠ για το πυρηνικό ολοκαύτωμα

0

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, το απόγευμα, η ηρωική Καισαριανή συνάντησε την μαρτυρική Χιροσίμα, τιμώντας τα 77 χρόνια από το πρώτο πυρηνικό ολοκαύτωμα της ιστορίας.

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και πολλά μηνύματα έζησαν όσοι και όσες συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΠΑΔΟΠ και του Δήμου Καισαριανής στο δημοτικό αναψυκτήριο.

Πρόεδρος του Δικτύου είναι ο Δήμαρχος της Χιροσίμα, κος Καζούμι Ματσούι, μήνυμα του οποίου ανάγνωσε αμέσως μετά την υπογραφή ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαγιάννης:

«Είναι πραγματικά σημαντικό ότι η οργάνωση σας το ΠΑΔΟΠ οργάνωσε εκδήλωση για την Ημέρα της Χιροσίμα, διεκδικώντας ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα και σας εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Χιροσίμα στο μήνυμά του, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στάθηκε στο ελπιδοφόρο γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2021, «τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αποκορύφωμα πολύχρονης δράσης των κινημάτων, μεταξύ των οποίων και οι επιζήσαντες (Χιμπακούσα) των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων Χιροσίμα και Ναγκασάκι».

Κουλτούρα ειρήνης

Τέλος, ο δήμαρχος της Χιροσίμα κάλεσε σε συντονισμένη δράση για τη δημιουργία μας κουλτούρας ειρήνης που θα υποχρεώσει τους ηγέτες του κόσμου να επιλέξουν τον δρόμο του γενικού και ελεγχόμενου πυρηνικού αφοπλισμού για μόνιμη παγκόσμια ειρήνη.

Ο ειδικός προσκεκλημένος στην εκδήλωση, αντιδήμαρχος της πόλης του Nottingham, Παύλος Κοτσώνης, είπε ότι έρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του Λόρδου Μπάιρον αλλά και έδρα του «Ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη».

«Ο Μπέρτραντ Ράσελ συνέταξε το περίφημο μανιφέστο Αϊνστάιν-Ράσσελ το 1955, ένα είδος χάρτας του αντιπυρηνικού κινήματος. Υπήρξε εκ των ιδρυτών της βρετανικής εκστρατείας για τον πυρηνικό αφοπλισμό (CND), πεζοπόρος της ειρήνης μέχρι τα 92 του χρόνια, φίλος της δημοκρατίας στην Ελλάδα και πολέμιος της απαγόρευσης της Πρώτης Μαραθώνιας πορείας του Απριλίου 1963.

Τιμημένος δύο φορές με Νόμπελ ειρήνης, ο Μπέρτραντ Ράσσελ πίστευε στην ειρήνη με δικαιοσύνη, όντας αντιμιλιταριστής και σοσιαλιστής», κατέληξε ο Παύλος Κοτσώνης.

 Πυρηνικός αφοπλισμός

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαγιάννης διάβασε το συγκλονιστικό ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Το κορίτσι της Χιροσίμα», καθώς και σπάνιο κείμενο του Αλμπέρ Καμύ, το οποίο έγραψε αμέσως μετά το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα ως προειδοποίηση για τον κίνδυνο «συλλογικής αυτοκτονίας της ανθρωπότητας».

Σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Πάνος Τριγάζης απάντησε στο ερώτημα αν είναι δυνατός ο πυρηνικός αφοπλισμός, παρουσιάζοντας ως τεκμήριο ένα κομμάτι μετάλλου από σοβιετικό πύραυλο SS20, το οποίο αντιπροσωπεία του ελληνικού κινήματος ειρήνης είχε φέρει από το πεδίο καταστροφής των εν λόγω πυραύλων μέσου βεληνεκούς, που είχε προσκληθεί ως μάρτυρας της εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ του 1987.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Κραυγή της Χιροσίμα» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κατωμερή, κείμενα του αείμνηστου Μιχάλη Περιστεράκη και αφήγηση της σπουδαίας Μάνιας Παπαδημητρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ