Η πανδημία ο σημαντικότερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία: Αύξηση του εμβολιασμού ζητά η επικεφαλής του ΔΝΤ

0

Η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να αυξηθεί ο εμβολιασμός και να ενισχυθούν οι άμυνες κατά του νέου κορωνοϊού, εξηγώντας, ότι τέτοιες ενέργειες, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων που εξετάζεται ή έχει ήδη ανακοινωθεί από Κεντρικές Τράπεζες, θα βοηθούσαν να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστούν οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σημαντικό πρόβλημα ο πληθωρισμός

«Ο κορωνοϊός προκαλεί αναταραχές, ο κίνδυνος παραμένει και φέτος»

«Η πολιτική για την πανδημία είναι οικονομική πολιτική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει και φέτος η Covid και οι αναταραχές που προκαλεί», είπε.

Η Γκεοργκίεβα παραδέχτηκε, ότι ο πληθωρισμός αποδείχθηκε «σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα» απ’ όσο αναμενόταν αρχικά και ότι οι οικονομολόγοι είχαν υποτιμήσει τον αντίκτυπο της μειωμένης κατανάλωσης και των κλιματικών σοκ στις τιμές των τροφίμων. 

“Καμπανάκι” για τον εμβολιασμό

Η Γκεοργκίεβα σημείωσε, ότι σε 86 χώρες το ποσοστό του εμβολιασμού δεν έχει φτάσει ακόμη τον στόχο του 40% του πληθυσμού.

Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος καταγράφονται ποσοστά εμβολιασμού μόλις 5%, ενώ στις πλούσιες φτάνουν το 70%.

«Γιατί είναι πρόβλημα αυτό; Επειδή αυτό που κάνουμε είναι να συντηρούμε ένα πεδίο ανάπτυξης ολοένα και περισσότερων παραλλαγών της Covid», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο φόρουμ που οργάνωσε αμερικανική εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ