Κρατούμενοι σε σωφρονιστικό κατάστημα στην πόλη Κουένκα του Ισημερινού (νότια), που διαμαρτύρονταν από προχθές Τετάρτη εξαιτίας μεταγωγών συγκρατουμένων τους, πήραν ομήρους 57 φύλακες και αστυνομικούς, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Σαπάτα.

Καθώς η μέρα είχε ήδη σημαδευτεί από δυο εκρήξεις οχημάτων-βομβών στην πρωτεύουσα Κίτο, ο κ. Σαπάτα ανέφερε πως επτά από τους ομήρους είναι αστυνομικοί, προσθέτοντας πως «ανησυχούμε για την ασφάλειά τους», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προχθές, εκατοντάδες στρατιωτικοί και αστυνομικοί διεξήγαγαν επιχείρηση ψάχνοντας όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά στη φυλακή στη Λατακούνγκα (νότια), από τις μεγαλύτερες τις χώρας.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη συμμοριών μέσα στις φυλακές του Ισημερινού είναι συχνές και πολυαίμακτες. Κάπου 430 έγκλειστοι έχουν σκοτωθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα του Ισημερινού από το 2021.

Έγιναν διάφορες υποθέσεις για τους λόγους που οι κρατούμενοι πήραν ομήρους στη φυλακή στην Κουένκα. Η υπηρεσία φυλακών (SNAI) αρχικά εκτίμησε πως πιθανόν επρόκειτο για αντίποινα στην επέμβαση του στρατού στη φυλακή στη Λατακούνγκα.

Όμως αργότερα οι αρχές αναθεώρησαν, κάνοντας λόγο για διαμαρτυρία εναντίον μεταγωγών κρατουμένων σε άλλες φυλακές.

Συμμορίες που επιδίδονται κατά κύριο λόγο σε διακίνηση ναρκωτικών και φέρονται να συνδέονται με μεξικανικά καρτέλ βρίσκονται σε πόλεμο για τον έλεγχο φυλακών στον Ισημερινό, πολλές από τις οποίες έχουν μετατρέψει πρακτικά σε κέντρα επιχειρήσεων.

Μπροστά στο συνεχιζόμενο κύμα βίας, ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο (δεξιά) κήρυξε την 24η Ιουλίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλο το σωφρονιστικό σύστημα. Το μέτρο εξαίρεσης επιτρέπει ιδίως να αναπτύσσονται οι ένοπλες δυνάμεις μέσα στις φυλακές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here