Λέσχες Φιλίας δήμου Αθηναίων: Μετά από δύο χρόνια ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους

0

Κ. Μπακογιάννης: «Καταβάλλουμε στοχευμένες προσπάθειες για να στηρίξουμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας – Οι Λέσχες Φιλίας επιστρέφουν με αναβαθμισμένες δραστηριότητες»

Δύο χρόνια μετά την αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας, οι 25 Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων ανοίγουν ξανά από σήμερα τις πόρτες τους, με αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να υποδεχθούν τα 3.600 μέλη τους -γυναίκες και άνδρες της τρίτης ηλικίας που κατοικούν στις περιοχές της Αθήνας.

Οι φιλόξενοι αυτοί χώροι, που θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή (08.00 – 15.00), είναι πλήρως ανανεωμένοι και έτοιμοι να προσφέρουν ξανά τη ζεστασιά, τη χαρά και την ενέργεια στα μέλη τους, εντάσσοντας στην καθημερινότητά τους δημιουργικές δραστηριότητες: Αθλητικές, καλλιτεχνικές, εκμάθηση δεξιοτήτων (π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές) -παράλληλα με τη συμμετοχή τους σε εκδρομές, αλλά και σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης. 

Αναβαθμισμένες δραστηριότητες

Με αφορμή την επαναλειτουργία των Λεσχών Φιλίας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Οι Λέσχες Φιλίας “επιστρέφουν” στις γειτονιές της Αθήνας με τον πρωτότυπο ρόλο τους για να δώσουν χαρά στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας που αναζητούν διέξοδο στη μοναξιά ή στην τυπική καθημερινότητά τους. Αναβαθμίζουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων σε κάθε Λέσχη και παράλληλα ενισχύουμε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Στον Δήμο Αθηναίων καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε κανείς να μη μένει μόνος του, αποδεικνύοντας με στοχευμένες παρεμβάσεις ότι βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη, με αγάπη και σεβασμό».

Από σήμερα επαναλειτουργούν και οι 25 Λέσχες Φιλίας, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί με γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια σε όλη την έκταση του Δήμου, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να κοινωνικοποιηθούν, να ενημερωθούν για θέματα που τους αφορούν, να γυμναστούν, να ψυχαγωγηθούν και να πάρουν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1985 και γρήγορα εξελίχθηκαν σε «ζωντανά κύτταρα» για τις γειτονιές με τη συμμετοχή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια -λόγω των συνθηκών- εξυπηρέτησαν και άλλους σημαντικούς σκοπούς. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο της πανδημίας αποτέλεσαν κέντρα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ κατά του COVID-19, ενώ τον τελευταίο μήνα συνέβαλλαν και στην προσπάθεια συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Οι προϋποθέσεις για εγγραφή

Δυνατότητα εγγραφής στις Λέσχες, έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και διαμένουν στη γειτονιά στην οποία έχει την έδρα της η εκάστοτε Λέσχη Φιλίας, χωρίς να είναι απαραίτητα Αθηναίοι δημότες.

Στα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, περιλαμβάνονται η φωτοτυπία ταυτότητας και βιβλιαρίου υγείας (στο οποίο αναγράφεται ο ΑΜΚΑ), μία φωτογραφία, ένα αντίγραφο λογαριασμού ως απόδειξη της κατοικίας (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εκκαθαριστικό Εφορίας), καθώς και μία ετήσια συνδρομή 5 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε ένα ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού των μελών κάθε Λέσχης γίνονται δεκτοί συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Και στις 25 Λέσχες, θα εφαρμοστούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων, ενώ κατά την είσοδο θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

1η:

-Αγίου Παύλου (Μαμούρη & Δύμης)

-Κουκακίου (Δράκου 26-28)

2η:

-«Η Ανάληψη του Κυρίου», (Χελντράιχ 15)

-Νέου Κόσμου (Σωστράτου 5)

-Αγίου Αρτεμίου (Μετεώρων 16 & Δαμάρεως)

-Παγκρατίου (Πρατίνου 12)

3η:

-Άνω Πετραλώνων (Αιξωνέων & Μυρμιδόνων)

-Κάτω Πετραλώνων (Αθηνοδώρου 61)

-Βοτανικού (Κοζάνης 4)

-Μεταξουργείου (Γιατράκου 17 & Μεγ. Αλεξάνδρου 37)

4η:

-Ακαδημία Πλάτωνος (Πύλου & Μαραθ/χων)

-Κολωνού (Θεσπρωτίας 4)

– Σεπολίων (Γαλαξειδίου 4)

– Κολοκυνθούς (Αίμονος 9 & Άστρους)

– Κάτω Πατησίων (Αρκολέων 12)

5η:

– Αγίου Ελευθερίου (Αχαρνών 372)

-Γκράβας (Ταϋγέτου 62)

– Λαμπρινής (Ιαλέμου 63)

6η:

– Κυψέλης (Σκύρου & Καυκάσου)

– Κυψέλης (Κίου 5)

– Αγίου Μελετίου (Ξεναγόρα 6)

– Πλατεία Αμερικής (Τελέστου 4)

7η:

– Γκύζη (Βαφειοχωρίου 8)

– Ελληνορώσων (Αιμιλίας Δάφνη 14)

– Πανόρμου (Πανόρμου & Βαθέος)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ