Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Δύση «στρατιωτικοποιεί» τη νοτιοανατολική Ασία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας, κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ.

Ο Λαβρόφ αναμένεται να είναι επικεφαλής στην επικείμενη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί και η δήλωσή του περί στρατιωτικοποίησης θεωρείται πως προετοιμάζει το έδαφος για μια αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας – Δύσης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ επέπληξε τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειές τους στην περιοχή, την οποία η Ρωσία και η Δύση θεωρούν πιθανό στρατηγικό γεωπολιτικό πεδίο διαμάχης τις επόμενες δεκαετίες.

“Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στον χώρο αυτό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ενώ συμπλήρωσε πως η στρατηγική του Τζο Μπάιντεν στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού είναι μια απόπειρα να παρακαμφθούν «δομές συμπερίληψης» για τη περιφερειακή συνεργασία και ότι θα αφορά τη “στρατιωτικοποίηση της περιοχής με σαφή εστίαση στον περιορισμό της Κίνας και τον περιορισμό των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού”.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν ανήκουν στην 10μελή ASEAN, αλλά πολλοί ηγέτες μεγάλων δυνάμεων παρευρέθηκαν στις συνομιλίες ενόψει της συνόδου της G20 την επόμενη εβδομάδα στο Μπαλί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here