Μέση Ανατολή: Πολιτικό χάος και μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ για τη δικαστική μεταρρύθμιση

0

 

Κλιμακώνεται η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ, μετά το νέο κύμα διαδηλώσεων, που ακολούθησε την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, ο οποίος τάχθηκε κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης Νετανιάχου για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενώ αρχικά πληροφορίες τον παρουσίαζαν αποφασισμένο να ανακοινώσει την αναστολή της μεταρρύθμισης, τελικά φαίνεται ότι ανέβαλε την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Νωρίτερα σήμερα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος και Κύπρου) το πάγωμα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο Ισραήλ, αλλά και την ανησυχία συμμάχων της χώρας.
Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ καλούσε την κυβέρνησηνα σταματήσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση.
«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας προκήρυξε άμεσα «γενική απεργία».

Η αποπομπή του υπουργού Άμυνας και το κύμα διαδηλώσεων

Ο Γιοάβ Γκάλαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Λικούντ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού όταν πρότεινε το Σάββατο το πάγωμα της μεταρρύθμισης, η οποία, όπως τόνισε, υπονομεύει την εθνική ασφάλεια λόγω του ότι στις κινητοποιήσεις μετέχει αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού.
“Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα”, δήλωσε ο Γκάλαντ σε τηλεοπτική του ομιλία.
Στις αρχές Μαρτίου, έφεδροι πιλότοι μαχητικών είχαν απειλήσει με αποχή από τα καθήκοντά τους αντιδρώντας στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Λίγο μετά την αποπομπή του, ο Γκάλαντ, 64 ετών, έγραψε στο Twitter: “Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου”.
Αμέσως μετά, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο το βράδυ της Κυριακής σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ και έστησαν οδοφράγματα.
Στην Ιερουσαλήμ, αστυνομικοί και άνδρες του στρατού χρησιμοποίησαν κανόνια νερού για να διαλύσουν το πλήθος κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας ισραηλινές σημαίες και χτυπώντας οικιακά σκεύη κατευθύνθηκαν προς την Κνεσέτ.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου, που θεωρείται μια από τις πιο ακραίες στην ιστορία του Ισραήλ, επιδιώκει με τη μεταρρύθμιση που προωθεί να αυξηθεί η εξουσία του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία δίνει στην εκτελεστική εξουσία τον απόλυτο έλεγχο στην επιτροπή που διορίζει τους δικαστές. Επιπλέον αφαιρεί ουσιαστικά από τη δικαιοσύνη την δυνατότητα καθαίρεσης του πρωθυπουργού.
Για τους επικριτές της, η μεταρρύθμιση απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και μπορεί να επιτρέψει να ακυρωθεί η πιθανή καταδίκη του Μπένζαμιν Νετανιάχου, που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως οι αλλαγές, βασικό μέρος του προεκλογικού του προγράμματος, υπερψηφίστηκαν από το εκλογικό σώμα στις πρόσφατες εκλογές και έχουν ως βασικό στόχο την κατάργηση των υπερεξουσιών της δικαστικής εξουσίας.

Παραίτηση του γενικού πρόξενου του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη

Παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας.
“Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση”, έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. “Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο”.

Βαθιά ανησυχία στην Ουάσιγκτον 

Βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στο Ισραήλ εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, καλώντας ξανά τα αντιμαχόμενα μέρη να επιδιώξουν «συμβιβασμό».
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.
«Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.
«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η κυρία Γουότσον, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.
Πηγή: euronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ