Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν: Τουλάχιστον 270 νεκροί-Τι συμβαίνει στην αφρικανική χώρα

0
Στους 2.600 οι τραυματίες μέχρι τώρα
Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και «στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».
Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, είπε ακόμη, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες.
Κάλεσε εκ νέου να προσφερθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δομές υγείας σε όσους τη χρειάζονται και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «εργαστούν για να υπάρξει ειρήνη».
Παρότι συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Νότιου Σουδάν ανάμεσα στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», και τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που βρίσκεται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός, συνέχιζαν να ακούγονται πυρά και εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Τα μέρη αλληλοκατηγορήθηκαν για αθέτηση της συμφωνίας.
Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών τους αυτή την στιγμή
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταρτίζει «αυτή τη στιγμή» σχεδιασμούς για τη διεξαγωγή επιχείρησης εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών των ΗΠΑ από το Σουδάν, όπου χθες συνεχίζονταν οι μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, παρότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός.
Η κυρία Ζαν-Πιερ σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών πως οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Σουδάν θα πρέπει να κάνουν δικές τους διευθετήσεις για «να μείνουν ασφαλείς».
Τονίζεται ότι, οι μάχες διεξάγονται σε στρατηγικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα μεταξύ των μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ταχεία Δύναμη Υποστήριξης και του τακτικού στρατού.
Πίσω από τη σύγκρουση
Από το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το Σουδάν διοικείται από ένα συμβούλιο στρατηγών, εντός του οποίου υπάρχουν δύο προσωπικότητες που ξεχωρίζουν. Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ο οποίος είναι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και ενεργεί ως πρόεδρος της χώρας.
Από την άλλη ο στρατηγός Αμπντέλ Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής των παραστρατιωτικών ομάδων, γνωστότερος ως Χεμεντί. Οι δυο τους έχουν διαφωνήσει σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Για το αν δηλαδή θα πρέπει να διατηρήσει την κυβέρνηση των στρατιωτικών ή θα πρέπει να επανέλθει σε ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς.
Ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης πάντως είναι και η ένταξη των 100.000 παραστρατιωτικών της Ταχείας Δύναμης Υποστήριξης στον τακτικό στρατό αλλά και ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει έπειτα την ηγεσία του στρατεύματος.
Πώς ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση
Οι βίαιες συγκρούσεις ξεκίνησαν το Σάββατο όταν μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων αναπτύχθηκαν σε περιοχές της χώρας, σε μια ενέργεια που ο τακτικός στρατός εξέλαβε σαν απειλή. Οι διαπραγματεύσεις φημολογούνταν πως θα ξεκινήσουν από ώρα σε ώρα από την έναρξη της σύγκρουσης όμως κάτι τέτοιο δεν έχει μέχρι στιγμής συμβεί.
Δεν είναι γνωστό ποια από τις δύο πλευρές τράβηξε πρώτη τη σκανδάλη το πρωί του Σαββάτου, όμως υπάρχουν φόβοι πως η σύγκρουση θα χειροτερέψει την ήδη ασταθή κατάσταση της χώρας.
Τι είναι η Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης;
Οι παραστρατιωτικές ομάδες με τον τίτλο «Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης» δημιουργήθηκαν το 2013 και προέρχονται από την επίσης παραστρατιωτική μιλίτσια, η οποία κατέστειλε βίαια τους εξεγερμένους στο Νταρφούρ.
Από τότε ο στρατηγός Νταγκαλό έχει δημιουργήσει μια ισχυρότατη δύναμη η οποία έχει παρέμβει κατά περιόδους τόσο στην Υεμένη όσο και στη Λιβύη, ενώ έχει στον έλεγχό της τα χρυσωρυχεία του Σουδάν.
Γιατί έχει αναλάβει ο στρατός;
Η σύγκρουση αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο της έντασης που επικρατεί στη χώρα από την ανατροπή του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ το 2019. Τότε πραγματοποιούνταν τεράστιες διαδηλώσεις που τον καλούσαν να παραιτηθεί έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία. Τότε ήταν που ο στρατός αυτονομήθηκε από τον πρόεδρο και αποφάσισε να παρέμβει για να τον ανατρέψει.
Οι πολίτες ποτέ δεν σταμάτησαν να διεκδικούν μια επιστροφή στη Δημοκρατία και όχι στρατιωτική κυβέρνηση. Σχηματίστηκε κυβέρνηση από στρατιωτικούς και πολιτικούς, η οποία όμως ανατράπηκε και αυτή από πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Από τότε η διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών έχει ενταθεί.
Τον Δεκέμβριο επετεύχθη συμφωνία ώστε η εξουσία να επιστρέψει στους πολίτες., όμως οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες οδήγησαν τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο.
Πηγή: euronews.gr, newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ