Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα εξετάζει η κυβέρνηση: Σε ποια προϊόντα θα εφαρμοστεί

0

Πολύ σοβαρά εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε μια σειρά από τρόφιμα προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στις τιμές.

Η σχετική συζήτηση έχει ενταθεί το τελευταίο δεκαήμερο χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έχουν κάνει υπολογισμούς για το κόστος ενός τέτοιου μέτρου το οποίο είναι σημαντικό, όμως, δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή αν κριθεί ότι οι τιμές ξεφεύγουν.

 Τα τρόφιμα

Στο θέμα αναφέρθηκε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε οικονομικό forum σημειώνοντας ότι «είναι πάντα ένα μέτρο το οποίο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των τροφίμων στα οποία θα μειωθεί ο ΦΠΑ, εφόσον δοθεί το πράσινο φως, είναι το ψωμί, το γάλα και το κρέας. Στην ουσία πρόκειται για τα βασικά είδη που διατροφής και στα οποία ήδη οι τιμές έχουν ανοδική τάση με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψωμί με την τιμή της φρατζόλας να έχει εκτιναχθεί σε λίγες ημέρες κατά 20%.

Ο προβληματισμός

Προβληματισμό για την υλοποίηση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά αγαθά, πέραν του δημοσιονομικού κόστους, προκαλεί η δυνατότητα να περάσουν οι μειώσεις στα ψώνια του νοικοκυριού και να μην καταλήξει «στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων», όπως είπε την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης. «Θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή», τόνισε, «διότι αυτό μας ενδιαφέρει, να μειωθούν οι τιμές, να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο».

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα περίπου 4 δισ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όμως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις, ειδικά από την στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ