Νέο παραλήρημα Ερντογάν που συνεχίζει τις απειλές – Παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

0

Νέα απειλητικά μηνύματα προς την Ελλάδα έστειλε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (AKP).

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους βαλλιστικούς πυραύλους Tayfun. Οπως είπε, η Τουρκία δεν είχε στο παρελθόν τέτοια όπλα, για να προσθέσει: «Φτιάχνουμε μόνοι μας αυτούς τους πυραύλους; Τους φτιάχνουμε με τέτοιο τρόπο που η Ελλάδα πανικοβάλλεται. Οι εφημερίδες κάνουν πρωτοσέλιδα, λένε “κοιμάστε”. “Ο άνθρωπος (Τούρκος)”, λένε, “στέλνει τον Tayfun από τη Σμύρνη”. Εχει εμβέλεια 561 χλμ. Είπα στους συνεργάτες μου ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, πρέπει να το αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα. Φυσικά, όταν μεταδόθηκε αυτή η είδηση, τι άρχισαν να λένε οι Ελληνες; “Θα χτυπήσουν την Αθήνα”. Kάτσε φρόνιμα, συμπεριφέρσου καλά. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με Αθήνες κ.λπ. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας αγγίζουν».

Η υψηλών τόνων ρητορική της τουρκικής ηγεσίας συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες. Χθες, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε στις 14.44 πάνω από την Παναγιά και στις 14.45 πάνω από τις Οινούσσες στα 31.000 πόδια. Στις 14.46, άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Παναγιά στα 29.000 πόδια. Νωρίτερα, στις 14.34, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 24.000 πόδια. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

 

Μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εκπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική θέση για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών παραμένει σταθερή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

 

 

[Με πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ