Le Soir: Ευρωβουλευτής αποκαλύπτει το τηλέφωνο μετά τη σύλληψη Τζόρτζι – «Ήταν πανικόβλητη η Καϊλή»

0
Νέες αποκαλύψεις για το QatarGate φέρνει στο φως της δημοσιότητας η βελγική εφημερίδα Le Soir για τις στενές σχέσεις της Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά με τον Αντόνιο Παντσέρι αλλά και τη θέση της Εύας Καϊλή

Η υπόθεση Qatargate βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών αρχών του Βελγίου και το πρόσωπο που προκαλεί έντονα την περιέργεια των ερευνητών είναι η Βελγίδα ευρωβουλευτής, Μαρί Αρενά, με την οποία είχε επικοινωνία η Εύα Καϊλή όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι 389 τηλεφωνικές επαφές

Η βελγική Le Soir με το νέο δημοσίευμά της ρίχνει φως, με βάση και τα στοιχεία της έρευνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το βελγικό μέσο, ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και η διάδοχός του ως επικεφαλής της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρί Αρενά, φέρονται να είχαν τουλάχιστον 389 τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν τόσο η Le Soir όσο και η ιταλική La Repubblica.

Ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστα μικρότερος από τις επαφές μεταξύ του Ιταλού και του πρώτου «έμπιστο» του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι (437 επαφές κατά την ίδια περίοδο), πρώην βοηθού του Παντσέρι και φερόμενου ως συνεργού στην υπόθεση της παρέμβασης και της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο Παντσέρι ήταν συνάδελφος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, είναι επίσης φίλος», απάντησε νηφάλια η Αρενά στις 11 Δεκεμβρίου στη Le Soir, η οποία τη ρώτησε για τη σχέση της με τον πρόεδρο και ιδρυτή της ΜΚΟ Fight Impunity, που φέρεται να βρίσκεται πίσω απ΄οτο δίκτυο χρηματισμού. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είχε «καμία ιδιαίτερη σχέση» με την εν λόγω οργάνωση, η οποία στεγάζεται από το 2019 στην οδό Ducale στις Βρυξέλλες και για την οποία οι ερευνητές υποψιάζονται ότι χρησίμευε ως υποδοχέας για παράνομα κεφάλαια από το Κατάρ. Η Αρενά προτιμά σήμερα να μιλάει για «επαγγελματική φιλία».

Αρενά: «Μου τηλεφώνησε η Καϊλή πανικόβλητη»

Ωστόσο, σ’ αυτήν την παλιά φίλη του Παντσέρι στράφηκε η αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου, ανησυχώντας ότι ούτε ο σύντροφός της ούτε ο πρώην βουλευτής μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της. Είχαν μόλις συλληφθεί και οι δύο από τους ανακριτές: «Προσπάθησα πρώτα να καλέσω τον Παντσέρι – που μιλάει μόνο ιταλικά – αλλά δεν μπορούσα να τον βρω», δήλωσε στους ανακριτές λίγο μετά τη δική της σύλληψη, η Καϊλή. «Στη συνέχεια προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπελά και στη συνέχεια με τη Μαρί Αρενά . Μου είπαν ότι δεν ήξεραν γιατί ο Παντσέρι δεν απάντησε. Ο Παντσέρι δεν μιλάει αγγλικά, οπότε προτιμώ να επικοινωνώ μαζί του μέσω των φίλων του.

«Ναι, μου τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή», επιβεβαιώνει η Αρενά. «Ήμουν σε ένα συνέδριο στο UCL και δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Της είπα απλώς να παραμείνει ήρεμη και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα (…) Υποθέτω ότι πανικόβλητη στράφηκε στους Βέλγους ευρωβουλευτές της ομάδας της».

Tο δίδυμο Αρενά-Παντσέρι και οι «φίλοι»

Μια από τις αποχαρακτηρισμένες σελίδες της έκθεσης της Κρατικής Ασφάλειας που ξεκίνησε τη δικαστική έρευνα περιγράφει τις ενέργειες παρέμβασης που κατέστησαν δυνατές χάρη στις κοινές προσπάθειες των χορηγών (ιδίως των μαροκινών υπηρεσιών πληροφοριών), των διεισδυτών (αναφέρονται οι Παντσέρι και Τζόρτζι) και «της συνειδητής συνεργασίας μιας ομάδας ευρωβουλευτών που χαρακτηρίστηκαν ως “φίλοι”», στην οποία ανήκαν η Εύα Καϊλή και η Μαρί Αρενά.

Αργότερα στην έκθεση, οι πράκτορες υποπτεύονται: «Η Μαρί Αρενά επωφελείται από τις συμβουλές και την επιρροή του Παντσέρι, ενώ ο Παντσέρι χρησιμοποιεί τη θέση της Αρενά ως προέδρου της ευρωκοινοβουλευτικής υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να ασκήσει την επιρροή του.

«Ποτέ δεν ενήργησα με εντολές κανενός», λέει η Αρενά

Αντιμέτωπη με αυτές τις υποψίες, η Αρενά δήλωσε: «Είμαι πολύ έκπληκτη που ένα σημείωμα της Κρατικής Ασφάλειας θα έλεγε τέτοια πράγματα. Και αν αυτό ισχύει, δεν γνωρίζω πολύ καλά τον εαυτό μου. Ποτέ δεν ενήργησα με εντολές κανενός».

«Οι Αρενά και Παντσέρι εργάζονται επίσης στενά για το Κατάρ», λένε οι αρχές και οι αναλυτές. «Δεν πρόκειται για απλές επαφές που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα καθήκοντα της Αρενά, αλλά για καταστάσεις όπου το Κατάρ υπαγορεύει τι θα πει ως πρόεδρος της υποεπιτροπής». Ο ισχυρισμός αυτός διατυπώθηκε τέσσερις μήνες, σχεδόν με ακρίβεια, αναφέρει η Le Soir πριν από το ύποπτο συμβάν της επιτροπής υπό την προεδρία της Αρενά στις 14 Νοεμβρίου 2022, παρουσία του Υπουργού Εργασίας του Εμιράτου.

Μια επιτροπή όπου, όπως αποκάλυψε η βελγική εφημερίδα, ο Παντσέρι φαίνεται να κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο. Στο τέλος αυτής της συνάντησης, ο Ιταλός τηλεφώνησε στη Βελγίδα ευρωβουλευτή, συγχαίροντάς την για την παρέμβασή της. Σύμφωνα με αυτή τη συνομιλία που υπέκλεψαν οι ερευνητές, οι δυο τους σκέφτονταν τι θα έκαναν στη συνέχεια: ένα ψήφισμα, μια πιθανή συζήτηση στην ολομέλεια.

Στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και με τους λάθος ανθρώπους; αναρωτιέται η Le Soir. Ανεξάρτητα από το αν η ίδια εξαπατήθηκε ή όχι, η Αρενά ήταν αναμφισβήτητα κοντά σε αρκετούς από τους παράγοντες που βρέθηκαν στο στόχαστρο αυτής της υπόθεσης, επισημαίνει μεταξύ άλλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ