Ξεκινά αύριο η καταβολή των συντάξεων Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή 26 Αυγούστου θα καταβληθούν οι συντάξεις σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα δουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα των συντάξεων Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι για τα ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΟΤΕ, Δημόσιο, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ που το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τελειώνει σε 1,3,5,7,9, ενώ την Τρίτη 30 Αυγούστου, θα πληρωθούν όσοι συνταξιούχοι αυτών των ταμείων έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε 0,2,4,6,8.

Να υπενθυμίσουμε ότι χρήματα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.

Φόρτος αιτήσεων

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για τις επικουρικές συντάξεις που θα εκδίδονται με διαδικασίες fast track από τον ΕΦΚΑ η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου τόνισε, ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος αιτήσεων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αφορούν τις αιτήσεις που έχουν και διαδοχική ασφάλιση.

«Προηγείται η έκδοση της κύριας σύνταξης από το κύριο ταμείο. Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα που δεν εκδίδονταν επικουρικές συντάξεις λόγω της αλλαγής της διαδικασίας» δήλωσε η εργατολόγος για τις καθυστερήσεις που αγγίζουν ακόμη και τα πέντε χρόνια.

Όπως δήλωσε οι εκκρεμείς συντάξεις επικουρικής ασφάλισης είναι 125.000. Πλέον «με τη  διαδικασία του fast track οι επικουρικές θα εκδίδονται 3 μήνες μετά την κύρια σύνταξη».

Σύμφωνα με την εργατολόγο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ελέγξουν αν φαίνεται όλος ο ασφαλιστικός τους βίος καθώς και όταν το σύστημα δεν αναγνωρίζει το αίτημα για συνυπολογισμό του πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Τι αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι

Η κ. Παπαθανασοπούλου παρέθεσε παραδείγματα αυξήσεων στις συντάξεις.

Με αύξηση ποσοστού 6% μια σύνταξη 727 € με προσωπική διαφορά 63 € θα αυξηθεί κατά 43,62. Δηλαδή θα αφαιρεθεί από την προσωπική διαφορά η οποία θα γίνει 19,80 €.

Για μια σύνταξη 1.015 € και προσωπική διαφορά 48 € το σύνολο της αύξησης θα είναι 60,90 € (θα εξαλείψει την προσωπική διαφορά – αύξηση 12,90 €).

Σε άλλο παράδειγμα αναφέρεται ότι μια σύνταξη 507 € με προσωπική διαφορά 25€ το σύνολο της αύξησης θα φτάσει τα 30,42. H εργατολόγος αναφέρθηκε και στην εισφορά της εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων με ενδεικτικά παραδείγματα κρατήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here