Οι αποφάσεις της Κομισιόν κρίνουν δώρο Πάσχα και επιδοτήσεις

0

Δεν φαίνεται σύντομα «φως» στο τούνελ των συνεχών αυξήσεων σε ενέργεια και προϊόντα, όπως δείχνουν και οι γενικότερες εξελίξεις, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια να έρχονται μετά από μια περίοδο έντονης ανόδου των τιμών, ως συνέπεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση αναζητούν αναχώματα προκειμένου να σταματήσει η ραγδαία αύξηση των τιμών και ταυτόχρονα να στηριχτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το βέβαιο είναι ότι η οικονομία εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για την κατάρτιση βραχυπρόθεσμου, αλλά και μακροπρόθεσμου σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών. Ταυτόχρονα, η Αθήνα προσδοκά την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπης με την εφαρμογή σχεδίου για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το πρώτο βήμα αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει το πακέτο μέτρων με στόχο την ελάφρυνση των Ευρωπαίων πολιτών. Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν θα στοχεύει στην ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης η οποία έχει προκληθεί από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το πλαίσιο των μέτρων συζητήθηκε ήδη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ecofin την προηγούμενη εβδομάδα, με τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνούν για την ανάγκη άμεσης παρέμβασης.

Πακέτο στήριξης

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Κομισιόν, η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική επιδότησης των τιμολογίων ενέργειας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στα ήδη εξαιρετικά αυξημένα τιμολόγια ήρθαν να προστεθούν οι αυξήσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και πλέον θεωρείται βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Για τον Μάρτιο η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κυμανθεί στα 350 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με αυτές του Φεβρουαρίου.

Εν προκειμένω οι αποφάσεις έχουν ληφθεί με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας, ωστόσο στην Αθήνα περιμένουν την ενεργοποίηση των σχεδίων της Κομισιόν για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα σενάρια προβλέπουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου με στόχο την επιδότηση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η Ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για την ειδική πρόνοια για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, εκτός του πλαισίου των επιδοτήσεων για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μελλοντικές παρεμβάσεις

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση έχει πολύ δρόμο μπροστά της, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη λήψης μακροπρόθεσμων αποφάσεων. Για παράδειγμα, θεωρείται βέβαιο ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα χρειαστούν αυξημένη στήριξη τον επόμενο χειμώνα, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν στα ύψη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Τις αποφάσεις θα κρίνουν οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη, αναφορικά με τη δυνατότητα εξαίρεσης από το δημοσιονομικό έλλειμμα των δαπανών για την επιδότηση των τιμολογίων ενέργειας. Οι εξελίξεις θα κρίνουν τόσο την μακροπρόθεσμη πολιτική αναφορικά με την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, όσο και τη βραχυπρόθεσμη αναφορικά με τις αποφάσεις για το έκτακτο επίδομα στα ευάλωτα νοικοκυριά, λίγο πριν το Πάσχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ