Οι Ινδοί ξεκίνησαν να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές που θα διαρκέσουν ως την 1η Ιουνίου

0

Οι Ινδοί ξεκίνησαν να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει ο εθνικιστής, ινδουιστής απερχόμενος πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Μια μεγάλη ουρά είχε σχηματιστεί μπροστά από εκλογικό κέντρο στην Χαριντουάρ, σημαντικό τόπο προσκυνήματος για τους ινδουιστές στις όχθες του ποταμού Γάγγη και μία από τις πρώτες πόλεις που ξεκινούν να ψηφίζουν.

Ο Μόντι ζήτησε ήδη από τους ψηφοφόρους που συμμετέχουν στην πρώτη φάση από τις επτά της ψηφοφορίας «να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε αριθμούς ρεκόρ», απευθυνόμενος κυρίως στους νέους και σε όσους ψηφίζουν πρώτη φορά.

«Κάθε ψήφος μετρά και κάθε φωνή είναι σημαντική», τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ.

Το Κογκρέσο, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευση στην Ινδία, υπενθύμισε στους ψηφοφόρους ότι «η ψήφος τους μπορεί να βάλει τέλος στον πληθωρισμό, την ανεργία, το μίσος και την αδικία», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχάσετε να ψηφίσετε».

Συνολικά 968 εκατομμύρια Ινδοί καλούνται να εκλέξουν τα 543 μέλη της κάτω βουλής. Οι εκλογές διεξάγονται ως την 1η Ιουνίου με περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκλογικά κέντρα να έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα. Τα ψηφοδέλτια θα καταμετρηθούν ως την 4η Ιουνίου και τα αποτελέσματα συνήθως ανακοινώνονται την ίδια ημέρα.

Ο 73χρονος Μόντι παραμένει δημοφιλής έπειτα από δύο θητείες στην πρωθυπουργία στη διάρκεια των οποίων η Ινδία αύξησε τη διπλωματική της επιρροή και ενίσχυσε την οικονομία της.

Δημοσκόπηση του Pew το 2023 έδειξε ότι σχεδόν το 80% των Ινδών βλέπουν θετικά τον Μόντι, ο οποίος έχει ήδη προσφέρει δύο μεγάλες νίκες στο εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), το 2014 και το 2019, βασιζόμενος στο θρησκευτικό αίσθημα των ινδουιστών ψηφοφόρων.

Φέτος θα εγκαινιάσει στην πόλη Αγιόντια έναν τεράστιο ναό αφιερωμένο στην ινδουιστική θεότητα Ραμ, ο οποίος θα χτιστεί στο χώρο όπου βρισκόταν τζαμί ηλικίας πολλών εκατοντάδων ετών το οποίο κατέστρεψαν φανατικοί ινδουιστές.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ήδη ότι ο Μόντι θα είναι ο νικητής των εκλογών απέναντι σε έναν συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο οποίος ακόμη δεν έχει ορίσει τον υποψήφιό του για τη θέση του πρωθυπουργού.

«Καταστολή»

Εξάλλου πολλές ποινικές έρευνες έχουν ξεκινήσει εις βάρος μελών της αντιπολίτευσης, ενώ τον Φεβρουάριο οι ινδικές οικονομικές αρχές πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Κογκρέσου.

«Δεν έχουμε χρήματα για να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τους υποψήφιούς μας», προειδοποίησε ο Ραούλ Γκάντι τον Μάρτιο.

Ο 53χρονος Γκάντι, του οποίου ο πατέρας, η γιαγιά και ο προπάππος είχαν διατελέσει πρωθυπουργοί της Ινδίας, αποβλήθηκε για ένα διάστημα από το κοινοβούλιο πέρυσι, αφού κρίθηκε ένοχος για συκοφαντία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ