Στα μέσα Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το αυξημένο κατά 8% Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews εξετάζεται όπως και πέρσι η καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ μηνός Δεκεμβρίου να γίνει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Να σημειωθεί ότι πέρσι η καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ έγινε στις 20 Δεκεμβρίου, κάτι που εξετάζεται και φέτος.

Λόγω και της οικονομικής κατάστασης εξετάζεται να γίνει νωρίτερα η καταβολή προκειμένου οι δικαιούχοι να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω εορτών.

Παράλληλα φέτος οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δουν αύξηση του επιδόματος τους ενώ θα αυξηθούν και οι δικαιούχοι λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών

Έτσι θα πληρωθούν, εκτός από το αυξημένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ και το επίδομα παιδιού και τα εξής επιδόματα του ΟΠΕΚΑ:

  • Επίδομα Στέγασης
  • Αναπηρικά
  • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
  • Επίδομα Ομογενών
  • Ανασφ. Υπερ. Σύνταξη
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων
  • Επίδομα Γέννησης
  • Επίδομα Αναδοχής

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα π. ΚΕΑ

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα ανέλθει στα 216 ευρώ από 200 ευρώ σήμερα, ενώ η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 8% και άρα θα μπορούν να λάβουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι.

Αυτό σημαίνει ότι το εξαμηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο των 1.200 ευρώ που χρειάζεται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα διαμορφωθεί στα 1.296 ευρώ, το εξαμηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος από 1800 ευρώ θα ανέλθει στα 1.944 ευρώ ενώ το εξαμηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη απο 2.100 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 2.268 ευρώ.

Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί επίσης κατά 8% και θα ανέλθει στα 5.832 ευρώ.

Έτσι το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ξεκινάει πλέον από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Ειδικότερα όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα.

Η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) πραγματοποιείται με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών

Ωφελούμενες ομάδες

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος.

Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here