Ο Ερντογάν περιμένει τα F-16 και η Αθήνα ως απάντηση τα F-35

0
Συνεχίζεται η κούρσα εξοπλισμών υπέρ των ΗΠΑ την ώρα που η Τουρκία αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για την αγορά των μαχητικών F-16, ενώ θέμα λίγων ωρών είναι και η απαντητική επιστολή των F-35 για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «το Kοινοβούλιό μας, μετά την υπόσχεση που μας δόθηκε, ψήφισε δόξα τω Θεώ με συντριπτική πλειοψηφία».

Ο ίδιος συνέχισε:

«Μου ήρθε χθες (σ.σ. ο νόμος για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Το υπέγραψα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ. Την προηγούμενη ημέρα, ο Μπάιντεν έστειλε γραπτή εντολή -τρόπον τινά- τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στα άλλο Κοινοβούλιο (sic), εκφράζοντας το αίτημα του να προχωρήσουν τα κοινοβούλιά τους το συντομότερο δυνατό».

Περιμένουμε, είπε ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα που θα προκύψει από εκεί το συντομότερο δυνατό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποστολής των F-16 στην Τουρκία, καθώς και όλη τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης».

«Αυτό περιμένουμε» επανέλαβε, τονίζοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μου παρακολουθεί στενά το θέμα».

Σημείωσε ακόμη ότι «τόσο ο Καναδάς όσο και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι αυτό το βήμα ήταν πολύ θετικό όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας και αποτελεί πηγή ισχύος για το ΝΑΤΟ».

Την Δευτέρα η απαντητική επιστολή για τα F – 35 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα αναμένεται να φθάσει στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, το draft (προσχέδιο) της LoA (δηλαδή η επίσημη επιστολή από τις ΗΠΑ προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) και εντός 15 ημερών η τελική επίσημη επιστολή σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες.

Οι 15 μέρες δίνονται τυπικά για τυχόν ενστάσεις από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να φθάσει η απαντητική που θα αφορά συνολικά 12 + 8 F-35.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ