Παιδικές κατασκηνώσεις: Διπλασιάστηκαν οι θέσεις για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία

0

Σε διεύρυνση του κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία προχωρεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των ωφελούμενων αλλά και τις επιμέρους κατασκηνωτικές περιόδους.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων από 12.350 το 2023 αυξάνεται φέτος στους 13.595. Τα 7.425 είναι παιδιά, 1.820 ηλικιωμένοι και 4.350 άτομα με αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες). Σημειώνεται, επίσης, ότι οι θέσεις για τα άτομα με αναπηρία είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες θέσεις στο πρόγραμμα του 2019 που ήταν μόλις 2.820 άτομα. Η αύξηση είναι της τάξης του 54,20%. Το 2023 είχαν φιλοξενηθεί στις Παιδικές Εξοχές- κατασκηνώσεις 3.060 παιδιά και ενήλικες με αναπηρία.

Θα λειτουργήσουν συνολικά 14 κατασκηνώσεις.

Το κονδύλι που θα διαθέσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυξήθηκε στα 4.000.000 ευρώ από 3.650.000 που είχαν προϋπολογιστεί την περσινή περίοδο και αφορά τόσο τη λειτουργία των 14 παιδικών εξοχών και κατασκηνώσεων που θα λειτουργήσουν από 1ης Ιουνίου έως 3ης Σεπτεμβρίου του 2024 όσο και την προετοιμασία εκείνων που θα λειτουργήσουν το 2025.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η οποία ορίζει την οργάνωση και τη Λειτουργία του Κρατικού Προγράμματος για το 2024, οι εγγραφές των κατασκηνωτών -πλην των ατόμων με αναπηρίες- θα γίνονται στους δήμους που θα λειτουργήσουν κατασκηνώσεις, μέχρι την 14η Ιουνίου 2024. Οι διαδικασίες αιτήσεων, επιλογής και συμμετοχής ατόμων με αναπηρίες, θα οριστούν με νεώτερη κοινή υπουργική απόφαση.

Έξτρα τακτικός έλεγχος για τις συνθήκες λειτουργίας των κατασκηνώσεων

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο, πέραν των ελέγχων που πραγματοποιεί κατ΄ εντολή ή αυτεπάγγελτα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας – Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων, θα γίνεται αυτοψία και από τον Κοινωνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας. Μέχρι σήμερα ο έλεγχος γίνονταν μια φορά σε κάθε κατασκηνωτική δομή, ενώ με την αλλαγή που επέρχεται ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός τουλάχιστον μια φορά σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο.

Ο Κοινωνικός Σύμβουλος συντάσσει σχετική έκθεση για την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας των κατασκηνώσεων και των σχετικών εγκυκλίων καθώς και για τα θέματα λειτουργίας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η έκθεση υποβάλλεται εντός πενθημέρου από την πραγματοποίηση της αυτοψίας όχι μόνο στον οικείο δήμο αλλά και στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ