Ποιοι ωφελούνται από τα νέα μέτρα συντάξεων και ρυθμίσεων των οφειλών

0

 

Στα 600 εκατ. ευρώ ανεβαίνει το τελευταίο μεγάλο «πακέτο» προ κάλπης. Πώς θα ξεδιπλωθεί η κλιμακωτή παροχή στις συντάξεις. Η «δεύτερη ευκαιρία» στις 120 δόσεις και η ρύθμιση για τα βάρη της πανδημίας.

Με το πακέτο μέτρων το οποίο σκιαγράφησε χθες ο πρωθυπουργός και εξειδικεύει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με κάποιες επιμέρους προσθήκες παράτασης μέτρων που ήδη ισχύουν, κλείνει ο κύκλος των προεκλογικών παροχών.

Με την προσθήκη παρεμβάσεων που αφορούν σε επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων, όπως για παράδειγμα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και το τουριστικό πακέτο έως το τέλος του έτους, το δημοσιονομικό κόστος της νέας δέσμης μέτρων ανεβαίνει στα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 280 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους και 75 εκατ. ευρώ τους αγρότες.

Οριακές επιμέρους παρεμβάσεις όπως συνέβη για παράδειγμα με την αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για πυροσβέστες και υγειονομικούς αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, αλλά όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, «ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιείται με μεγάλη προσοχή».

«Κλείσαμε» δηλώνουν χαρακτηριστικά πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, παραπέμποντας σε ουσιαστικές εξαγγελίες μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη τετραετία, οι οποίες όμως θα περάσουν πρώτα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Υπενθυμίζουν άλλωστε πως εντός των ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Market Pass των 650 εκατ. ευρώ ενώ έως τις 10 Μαρτίου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.

Η νέα δέσμη μέτρων εστιάζει σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν καθόλου ή έλαβαν ανεπαίσθητες αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς και έχουν κύρια σύνταξη έως 1.600 ευρώ τον μήνα, αγρότες που βάλλονται από το αυξημένο κόστος στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και φορολογούμενους-ασφαλισμένους οι οποίοι δυσκολεύονται χωρίς διευκολύνσεις να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Στο νέο πακέτο, 280 εκατ. ευρώ μοιράζονται υπό μορφή έκτακτου επιδόματος 200-300 ευρώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι ενώ 75 εκατ. ευρώ κερδίζουν οι αγρότες από την επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου που χρησιμοποιούν για τις καλλιέργειές τους για όλο το 2023. Στα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της επέκτασης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους ενώ έχουν ήδη προϋπολογιστεί κονδύλια 80 εκατ. ευρώ για αυξήσεις επιδομάτων, όπως έγινε πρόσφατα για υγειονομικούς και πυροσβέστες.

Από την αναβίωση των σχημάτων ρυθμίσεων οφειλών 72 και 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και από το νέο σχήμα ρύθμισης 36-72 δόσεων για όσους κατάφεραν να διατηρήσουν, δεν προκύπτει δημοσιονομικό κόστος αλλά αντίθετα υπολογίζεται πως τα δημόσια έσοδα θα πάρουν «ανάσα». Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ενώ εντάχθηκαν σε σχήματα ρυθμίσεων δεν κατάφεραν να τα τηρήσουν, υπό το βάρος αλλεπάλληλων πληγμάτων από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την ασύλληπτη έκρηξη του πληθωρισμού τους προηγούμενους μήνες.

 

Οι συνταξιούχοι

Το έκτακτο, εφάπαξ επίδομα θα ξεκινά από 300 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα κλιμακώνεται σε 250 και 200 ευρώ. Θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή από τον ΕΦΚΑ εντός του Μαρτίου, σε περισσότερους από 900.000 συνταξιούχους που είτε δεν έλαβαν αύξηση για το 2023, είτε έλαβαν και λόγω της προσωπικής διαφοράς ήταν πολύ μικρή.

«Κλειδί» για την κλιμακωτή αυτή παροχή είναι το ύψος της σύνταξης, σε συνάρτηση βέβαια με την ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, εξαιτίας της οποίας άλλωστε έκλεισε η πόρτα ή περιορίστηκε δραστικά η όποια αύξηση δόθηκε, στο πλαίσιο του 7,75%. Και αυτό γιατί το επίδομα θα καταβληθεί σε όσους συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη έως 1.600 ευρώ μεικτά τον μήνα, με την υψηλότερη ενίσχυση να διοχετεύεται σε αυτούς με τις χαμηλότερες συντάξεις και την υψηλότερη προσωπική διαφορά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όμως τη λογική της παροχής περιέγραψε χθες, από την Κοζάνη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ».

Μάλιστα, βάσει του σχεδιασμού, οι δικαιούχοι ενδέχεται να ξεπεράσουν και το 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, καθώς εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες που δεν έλαβαν καμία αύξηση, θα συμπεριληφθούν, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, και όσοι έλαβαν μικρές αυξήσεις.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 280 εκατ. ευρώ.

 

Στη διευρυμένη λίστα με τους δικαιούχους που αναμένεται να λάβουν το επίδομα έχουν ενταχθεί οι εξής ομάδες συνταξιούχων:

-Χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ, οι οποίοι πήραν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα αλλά δεν έχουν λάβει την αύξηση 7,75%, λόγω σημαντικής προσωπικής διαφοράς. Οι συγκεκριμένοι αναμένεται να λάβουν το ανώτατο ποσό, ήτοι 300 ευρώ, ως εφάπαξ παροχή.

-Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 801 έως 1.100 ευρώ τον μήνα που είχαν μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά δεν έλαβαν την αύξηση 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς. Η έκτακτη παροχή θα ανέρχεται σε 250 ευρώ.

-Συνταξιούχοι με σύνταξη από 1.101 έως 1.600 ευρώ τον μήνα που προέρχονται από τα πρώην ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με μεγάλες προσωπικές διαφορές, που έλαβαν μικρή αύξηση στις συντάξεις τους, από 5 έως 30 ευρώ. Για αυτούς η παροχή θα είναι της τάξης των 200 ευρώ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια, αίτηση ή υποβολή δικαιολογητικών.

 

Νέα ευκαιρία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Κοζάνη πως θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στα σχήματα ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων και τις έχασαν στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αλλά και μια νέα ρύθμιση για συνεπείς οφειλέτες που δυσκολεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. «Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς, τα θύματα της ενεργειακής κρίσης για τις νέες οφειλές που δημιούργησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων ως «πέναλτι», όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή των 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν σε αυτές. Παράλληλα όμως προωθείται μια νέα ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές.

Για αυτούς θα ανακοινωθεί ένα νέο σχήμα διευθέτησης οφειλών των νέων τους χρεών σε 36-72 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ