«Πράσινο φως” για την απόκτηση της Imerys Βωξίτες από τη Mytilineos

0

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση της Imerys Βωξίτες από τη Mytilineos.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, συνεδρίασε χθες σε ολομέλεια η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ενέκρινε ομόφωνα, τη συγκέντρωση η οποία αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία Μυτιληναίος Α.Ε. επί της εταιρίας Imerys Βωξίτες Ελλάδος Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

Όπως σημειώνεται, η υπό κρίση συγκέντρωση έχει κάθετη διάσταση και αφορά επιμέρους σχετικές αγορές που εντάσσονται στην παραγωγή και εμπορία βωξίτη και αλουμίνας. Κατά την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συγκέντρωση δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δομή των σχετικών αγορών, κι ως εκ τούτου, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος ηγείται του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δραστηριοποιείται ιδίως στους τομείς της μεταλλουργίας, της ενέργειας και των κατασκευών. H Imerys Βωξίτες δραστηριοποιείται στη εξόρυξη και εμπορία βωξίτη.

Η MYTILINEOS γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην ΕΕ – Η ετήσια παραγωγή θα ξεπερνά τους 1,2 εκατ. τόνους

«Δημιουργείται – μαζί με τη Δελφοί Δίστομον της MYTILINEOS – η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής βωξίτη στην Ευρώπη».
Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι εγκρίθηκε η εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ («IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ») από την MYTILINEOS Energy & Metals όπως είχε ανακοινωθεί στις 5.9.2023.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η δραστηριότητα της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ πρόκειται να συγχωνευθεί με την επίσης 100% θυγατρική της MYTILINEOS, Δελφοί Δίστομον στο πλαίσιο της περαιτέρω καθετοποίησης του Κλάδου Μεταλλουργίας (M Metals). Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς και της διαδικασίας συγχώνευσης, η MYTILINEOS καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός Βωξίτη της Ευρώπης και αυξάνει σημαντικά τη δυναμικότητα παραγωγής. Συγκεκριμένα, η νέα δραστηριότητα θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή σε 1,2 εκατ. τόνους – τη μεγαλύτερη παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος και από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, η παραγωγή βωξίτη θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος. Επιπλέον, η συνένωση των δύο ορυχείων συνεπάγεται σοβαρές οικονομίες κλίμακας σε όλα τα επίπεδα: α) στην παραγωγή β) στα logistics γ) στην από κοινού χρήση του λιμένος Ιτέας και πολλά άλλα.

Με την εξαγορά και την επένδυση που επίκειται από τη MYTILINEOS, επιπλέον εξασφαλίζεται η παραγωγή επαρκούς ποσότητας Γαλλίου για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, καθώς οι ποσότητες που δύνανται να παραχθούν αντιστοιχούν στην τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε.. Εξάλλου, διεξάγονται ήδη συζητήσεις μεταξύ της Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η MYTILINEOS εκπονεί πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, με στόχο την παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων, ετησίως.

Το νέο σχήμα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, θα απασχολεί άμεσα 500 άτομα υψηλής ειδίκευσης σε θέματα μεταλλείων, ενώ θα είναι το μεγαλύτερο μεταλλευτικό συγκρότημα άμεσης και έμμεσης απασχόλησης της χώρας από πλευράς αξίας παραγόμενου προϊόντος, τονώνοντας περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στον Νομό Φωκίδας.

Υπενθυμίζεται πως η εξαγορά αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων για την εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας, που πλέον θα εντάσσονται στην M Metals της MYTILINEOS».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ