Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Αιγάλεω: “Γενικευμένη φτωχοποίηση του αγοραστικού κοινού και ως εκ τούτου και των μικρών επιχειρήσεων”

0

Για “γενικευμένη φτωχοποίηση του αγοραστικού κοινού και ως εκ τούτου και των μικρών επιχειρήσεων” λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, μιλά στο eea.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Αιγάλεω, κ. Στέλιος Βασιλειάδης, ζητώντας τη λήψη μίας σειράς μέτρων για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά; Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Υπάρχει γενικευμένη φτωχοποίηση του αγοραστικού κοινού και ως εκ τούτου και των μικρών επιχειρήσεων. Αυτή έχει προκύψει εξαιτίας των παράλογων και άδικων τιμολογίων ενέργειας, των καθηλωμένων μισθών και συντάξεων, του υψηλότατου πληθωρισμού και μια από τις συνέπειες είναι ένα αξιοσέβαστο κομμάτι του  πληθυσμού να βρίσκεται σε στεγαστική κρίση και επισφάλεια. Συνεπώς, έχει υπάρξει τεράστια μείωση τόσο στην κατανάλωση όσο και στη λήψη υπηρεσιών, τομείς που δραστηριοποιούνται τα μέλη της Ένωσής μας.

Ακόμα και μεγάλες αλυσίδες παραγωγής και εμπορίας δηλώνουν δημόσια ότι σκέφτονται να φύγουν από την αγορά, διότι το ισοζύγιό τους είναι αρνητικό και βαίνει μειούμενο.

Οι αιτίες για την ασφυξία αυτή είναι πολλές, όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την αδράνεια της πολιτείας. Έχουν πολλές φορές ανακοινωθεί μέτρα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα υπέρ των μεγάλων με αποτέλεσμα να γίνεται η αγορά ζούγκλα.

Το κράτος οφείλει να παίξει τον ρυθμιστικό ρόλο που του αρμόζει και να επιτρέψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

-Μείωση ΦΠΑ για βασικά αγαθά.

-Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για την ενέργεια, όπως έγινε σε Ισπανία και Πορτογαλία.

-Γενναία επιδότηση της ενέργειας για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

– Αύξηση μισθών και συντάξεων.

-Ενίσχυση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Να θεσμοθετηθεί αφορολόγητο όριο για τους επαγγελματίες, όπως ισχύει και για τους μισθωτούς.

-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

-Ο πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ, πρέπει να παίξει το ρόλο για τον οποίο έχει δημιουργηθεί, να προσφέρει θέσεις εργασίας είτε πλήρως χρηματοδοτούμενες είτε με μικρή συμμετοχή των επιχειρήσεων.

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Ένα διαχρονικό πρόβλημα είναι ο στρεβλός ανταγωνισμός. Η εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή στρεβλώνει τον ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων. Επίσης, το σώμα επιθεώρησης εργασίας καταργήθηκε και κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις επωφελούνται. Μια λύση θα ήταν να ξαναλειτουργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως αυτόνομο τμήμα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αρνούνται τη φορολόγηση, απλά ζητούν δικαιοσύνη. Να παταχθεί η ασυδοσία και οι πόροι να κατευθυνθούν στον υγιή ανταγωνισμό με έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Το Επιμελητήριο πέραν της συνεπούς διεκδικητικής στάσης, μέσω του προέδρου του, για θέματα νομοθεσίας, έχει σταθεί αρωγός, με παροχή εξοπλισμού σε Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, όπως η δική μας.

Έχει, όμως, συντελέσει και στην ηθική στήριξη των ΜμΕ. Πώς; Με τη συνεχή αναφορά στα προβλήματά μας, με τη συνεχή υπόδειξη προτάσεων προς τις Γενικές Γραμματείες και τα Υπουργεία.

Οι επιχειρήσεις μας είναι δομικά στοιχεία ενός κλάδου που όλα τα μέλη του νιώθουν ότι δεν τους έχει συμπαρασταθεί ποτέ και κανένας, πως ότι όλα όσα έχουν αποκτήσει, τα έχουν αποκτήσει με τον ιδρώτα τους χωρίς να τους χαριστεί τίποτα, ενός κλάδου που βρίσκεται πάνω από 10 χρόνια σε κρίση επιβίωσης.

Για αυτές τις χιλιάδες επιχειρήσεις, χαρακτηριζόμενες από τους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς ως ζόμπι που πρέπει να απομακρυνθούν από την αγορά, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να ενημερώσει, να κινητοποιήσει, να προφυλάξει, να προτείνει μια λύση. Αυτό τον ρόλο έχει παίξει λίγο ή πολύ το ΕΕΑ, μέχρι τώρα, και πέραν των άλλων έχει βοηθήσει στην αφύπνιση και εγρήγορση των πρωτοβάθμιων σωματείων μας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός από τσιτάτο περί ραχοκοκκαλιάς της οικονομίας, έχουν στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία σε πολλές ιστορικές περιόδους. Αποτελούν, πράγματι, μια αξιοπρεπή διέξοδο για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους. Αυτό είναι το ζητούμενο που θα πρέπει να διασφαλιστεί: η αξιοπρέπειά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι πορεύεται μέχρι τώρα και το ΕΕΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ