Τα στρατεύματα της Ουκρανίας θα μπουν στην Κριμαία μέχρι τον Δεκέμβριο και ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι την Άνοιξη, εκτιμά ο υποστράτηγος ε.α. και υφυπουργός Άμυνας της χώρας, Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ, λέγοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο όταν η Ρωσία φύγει από «κάθε ίντσα ουκρανικού εδάφους».

Μιλώντας στο Sky News, ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε για τον πόλεμο ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν θα σταματήσουν να μάχονται αν δεν εξασφαλίσουν τη νίκη κατά της Ρωσίας, εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η απόφαση μέσα στην κοινωνία της Ουκρανίας είναι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Δεν έχει σημασία ποιο σενάριο είναι στο τραπέζι. Έχουμε πληρώσει φόρο αίματος, καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για όσα έχουμε ήδη πετύχει και όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή το “πάγωμα” της σύγκρουσης θα είναι μόνον η συνέχιση αυτού του πολέμου κατά της ύπαρξης της Ουκρανίας ως έθνους», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου τη Χερσώνα και ανάγκασαν αυτές της Ρωσίας να υποχωρήσουν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Όταν ο Χαβρίλοφ ερωτήθηκε αν αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τις πιθανότητες να πετύχουν και άλλους στόχους, όπως η ανακατάληψη της Κριμαίας και απάντησε ότι «είναι θέμα χρόνου και φυσικά θα προτιμούσαμε να γίνει αυτό το συντομότερο».

«Μπορεί να μπούμε στην Κριμαία, για παράδειγμα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Είναι πιθανό, δυνατό. Δεν αποκλείεται έτσι να γίνει», πρόσθεσε ο υφυπουργός Άμυνας, λέγοντας παράλληλα ότι σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και μια απροσδόκητη εξέλιξη στη Ρωσία, όπως π.χ. να πέσει το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά οι Ρώσοι, ο Χαβρίλοφ απάντησε ότι είναι μικρή «αλλά θα ήταν δραματικό για όλους» και πρόσθεσε ότι «ένας Θεός ξέρει τι σενάριο θα παιχθεί», όμως αυτή απειλή «δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τον πόλεμό μας».

Σε ό,τι αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ δήλωσε ότι αυτές θα γίνουν μόνο όταν οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν κάθε ίντσα ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου.

Για το πόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμα ο πόλεμος, ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας τόνισε ότι είναι σημαντικό να είναι προετοιμασμένος για μια μακρά μάχη εάν η Ρωσία μπορέσει να ενισχύσει τις δυνάμεις της. «Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα πάρει λίγο χρόνο. Αλλά η αίσθηση μου είναι ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, θα έχει τελειώσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here