Με ανατροπή νίκησε τελικά ο προφυλακισμένος υποψήφιος δήμαρχος, Φρέντι Μπελέρης,εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, επικρατώντας του Γκιόργκι Γκόρο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας.

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, οι ομογενείς που βρισκόταν έξω από το σημείο της καταμέτρησης ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ανακοίνωση του νικητή, σημειώθηκε ένταση στη Χειμάρρα, όταν έγινε γνωστό ότι διακόπηκε η καταμέτρηση.

Τότε, οι πολίτες πήγαν να διαμαρτυρηθούν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αστυνομική παρουσία

Καταγγελίες και μπλόκο στη διαδικασία

Το πρωί υπήρχαν καταγγελίες για μπλοκάρισμα της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων σε εκλογικά κέντρα, όπου επικράτησε ένταση.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Γκιόρκι Γκόρο προηγείτο με εκατοντάδες ψήφους, αλλά αυτό άλλαξε στις τελευταίες κάλπες που καταμετρήθηκαν.

Σημειώνεται, ότι στα εκλογικά τμήματα υπήρχαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, για πρώτη φορά αποστολή από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Νο 2 και το Νο 3 της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προκειμένου να οχυρώσουν την διαδικασία του αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον εκλογικό νόμο ο Φρέντι Μπελέρης δεν μπορούσε να ψηφίσει, ωστόσο το όνομά του υπήρχε στο ψηφοδέλτιο και μπορούσε να ψηφιστεί.

Ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας βαρύνεται με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων» και δικάζεται σε πρώτο βαθμό στον Αυλώνα της Αλβανίας.

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τα οποία οι δύο υποψήφιοι ήταν σε πολύ μικρή απόσταση, με καταμετρημένο το 50%, αλλά τα αποτελέσματα από το υπόλοιπο 50% των καλπών αναμενόταν να ευνοούν τον Μπελέρη.

Η σύλληψη του Μπελέρη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην Ελλάδα, με την ελληνική διπλωματία να δέχεται μέρος της κριτικής για τις «φιέστες» Μητσοτάκη-Ράμα στο πρόσφατο παρελθόν.

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα. Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Για «πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφορικά με την απόφαση προφυλάκισης του υποψηφίου Δημάρχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here