Ρωσία: Capital controls για ξένους επενδυτές – Απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης

0

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε μέτρα ελέγχου κεφαλαίων (capital control) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Ο Μισούστιν είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έκαναν τους ξένους επενδυτές να αποφασίσουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».

 

Προσωρινοί περιορισμοί

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», είπε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

«Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

 

Καθημερινές συναντήσεις

Ο Μισούστιν είπε ότι θα γίνονται καθημερινές συναντήσεις σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων. «Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το CNN, η ευρωπαϊκή θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς οι αποταμιευτές έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η ρωσική οικονομία ενδεχομένως να συρρικνωθεί κατά 5%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ