Ένα σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο τέθηκε σε λειτουργία από τον Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για το Κέντρο Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας στο Μεταξουργείο, όπου σ’ έναν νέο, αυτόνομο και ασφαλή χώρο, θα αντιμετωπίζονται ολιστικά τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Είναι ένα βήμα για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση, εκμετάλλευση ή παραμέληση, καθώς και για τη στήριξη των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου κοινωνικής προστασίας για ευάλωτες ομάδες, η δημοτική Αρχή της Αθήνας δημιούργησε έναν αυτόνομο χώρο επί της οδού Μαιζώνος 45. Το Κέντρο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να παρέχεται με σεβασμό και ευαισθησία η δέουσα υποστήριξη και προστασία σε κάθε επαφή των θυμάτων με τους φορείς και παράλληλα να διευκολύνεται η πρόσβαση των παιδιών και των οικογενειών τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Σήμερα είναι μία καλή ημέρα», είπε αρχικά ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου και συνέχισε: «Η δημιουργία του Κέντρου Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας, είναι ένας μόνο σταθμός σε μία πορεία που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. Και είμαστε για πρώτη φορά αισιόδοξοι, γιατί σε αυτή την πορεία δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε ο κρίκος μιας αλυσίδας, μιας συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί από τα “κάτω”. Σήμερα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Για πρώτη φορά υπάρχει και λειτουργεί ένας αυτόνομος, σύγχρονος, ασφαλής χώρος, που σέβεται την αξιοπρέπεια και εγγυάται τα δικαιώματα όλων. Ο χώρος αυτός αποκτά ουσία και νόημα χάρη στους 14, υψηλότατου επιπέδου, ανθρώπους του, μέλη μιας πραγματικά πολύ ισχυρής ομάδας, η οποία μάς κάνει πολύ υπερήφανους».

Και ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε βέβαια ότι ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να φτάσουμε ως εδώ. Το έργο μας στην κοινωνική αλληλεγγύη συνεχίζεται με γνώμονα την ασφάλεια, την ψυχική ηρεμία και την καλύτερη διαβίωση των παιδιών, ώστε κανένα να μη μείνει απροστάτευτο».

Άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών

Το Κέντρο Υποστήριξης στελεχώνεται από δέκα κοινωνικούς λειτουργούς, τρεις παιδοψυχολόγους, καθώς και την επικεφαλής του Κέντρου, όλοι εξειδικευμένοι στην παιδική προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών. Στόχος αυτής της δυναμικής στελέχωσης είναι, όχι μόνο να επιτυγχάνεται η διαχείριση του μέγιστου αριθμού περιστατικών, αλλά και οι υποθέσεις που φτάνουν στο Κέντρο να μπορούν να προχωρούν άμεσα στα επόμενα στάδια.

Πάνω σε αυτό, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Κατερίνα Γκαγκάκη, ανέφερε: «Με την ίδρυση του νέου Κέντρου, διευκολύνουμε ουσιαστικά την προσβασιμότητα των θυμάτων και των οικογενειών τους στις υπηρεσίες του δήμου. Ειδική ομάδα επιστημονικού προσωπικού θα διαχειρίζεται όλα τα περιστατικά και κυρίως θα προσφέρει ουσιαστική και άμεση βοήθεια. Εκτός από την παρέμβαση, στόχος του Κέντρου είναι και η έγκαιρη πρόληψη περιπτώσεων κακοποιητικής συμπεριφοράς, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ενδεικτικό για την ανάγκη λειτουργίας αυτού του αυτόνομου χώρου είναι ότι μόνο από την αρχή του χρόνου, έχουν φτάσει στις υπηρεσίες μας, με παρέμβαση εισαγγελέα, περισσότερες από 300 υποθέσεις. Το Κέντρο, ταυτόχρονα, έχει στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων υποστηρικτικής εκπαίδευσης για τους γονείς, προκειμένου να εξασφαλίσει στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο».

Πώς επιτυγχάνεται η ολιστική προσέγγιση

Μέσω του Κέντρου διαμορφώνεται ένα περιβάλλον με έμφαση στα δικαιώματα των θυμάτων, διευκολύνεται η προσβασιμότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ελαχιστοποιείται σημαντικά ο χρόνος αναμονής για την ανάληψη των υποθέσεων και παράλληλα ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται περαιτέρω συνεργασίες με φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης και την ενδυνάμωση των θυμάτων.

Απώτερος στόχος της λειτουργίας του νέου Κέντρου είναι η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά. Καθώς ο ρόλος του σχολείου και του εκπαιδευτικού προσωπικού βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αναγνώρισης ανάλογων περιστατικών, η εξειδικευμένη ομάδα του Κέντρου θα αναλαμβάνει τον προγραμματισμό δράσεων ευαισθητοποίησης, κατάρτισης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Σκοπός είναι να επιτυγχάνεται η έγκαιρη και έγκυρη διαχείριση περιπτώσεων, οι οποίες γίνονται αντιληπτές στο σχολικό περιβάλλον.

Στη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κέντρου, παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τους περισσότερους φορείς και τις οργανώσεις για την προστασία του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here