Σκοτώθηκαν 15 πιστοί σε επίθεση «τρομοκρατών» εναντίον εκκλησίας

0

Τουλάχιστον δεκαπέντε πιστοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές εναντίον καθολικής εκκλησίας, εν μέσω λειτουργίας, χθες Κυριακή στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, χώρα του Σαχέλ όπου κυβερνά στρατιωτικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον αβά Ζαν-Πιερ Σαουαντογκό, γενικό βικάριο της επισκοπής του Ντορί, η επίθεση είχε στόχο «την καθολική κοινότητα του χωριού Εσακάν» και διαπράχθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη «η κυριακάτικη λειτουργία».

«Ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για δεκαπέντε πιστούς νεκρούς», από τους οποίους «12 (σκοτώθηκαν) επιτόπου και άλλοι 3 υπέκυψαν στα τραύματά τους» σε κέντρο υγείας όπου διακομίστηκαν, διευκρίνισε. Αναφέρθηκε επίσης σε «δυο τραυματίες».

Τονίζοντας πως εύχεται να υπάρξει «ειρήνη και ασφάλεια» στην Μπουρκίνα Φάσο, ο ιερωμένος καταδίκασε «αυτούς που συνεχίζουν να σπέρνουν τον θάνατο και την απελπισία στη χώρα μας».

Από το 2015, η Μπουρκίνα Φάσο σαρώνεται από αλλεπάλληλες επιθέσεις αποδιδόμενες σε τζιχαντιστικές οργανώσεις που ορκίζονται πίστη είτε στην αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος. Η δράση τους έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 20.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από δύο εκατομμύρια άλλους.

Οι επιθέσεις όχι σπάνια βάζουν στο στόχαστρο εκκλησίες στη χώρα, ενώ παράλληλα οι απαγωγές χριστιανών ιερωμένων έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τον Φεβρουάριο του 2020, 24 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον προτεσταντικής εκκλησίας στο χωριό Πανσί, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2019, 14 πιστοί, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον προτεσταντικής εκκλησίας στην Αντοκουρά, στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

Τον Μάιο του 2019, τέσσερις πιστοί δολοφονήθηκαν σε επίθεση εναντίον καθολικής εκκλησίας στην Τουλφέ, επίσης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ιερέας, σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον καθολικής εκκλησίας στη Νταμπλό, επίσης στον Βορρά.

Τον Απρίλιο του 2019, πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε επίθεση εναντίον προτεσταντικής εκκλησίας στη Σιλγκατζί, κοινότητα που βρίσκεται και αυτή στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ