Συναγερμός στα νοσοκομεία για τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης

0

Επιστροφή στο… παρελθόν, καθώς η αυγή του 2024 βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με κοκτέιλ ιώσεων, κορωνοϊού και γρίπης την ώρα που η εορταστική περίοδος δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού.

Με το βλέμμα στην υποπαραλλαγή JN.1 του κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας επανήλθε στην οδό των αυστηρών συστάσεων για μάσκα και άλλα μέτρα προστασίας, ενώ η κορύφωση αναμένεται να έλθει έως το τέλος Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

«Έχει υποτιμηθεί ο εμβολιασμός»

Για το ζήτημα σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Καποδιστριακό, Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποιώντας ότι η εξάπλωση της νέας παραλλαγής θα πιέσει σημαντικά το ήδη φορτωμένο σύστημα Υγείας.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών, προσθέτοντας ότι η η σύσταση για χρήση μάσκας δεν είναι οριζόντια και δεν αφορά το γενικό πληθυσμό.

Πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.
Επίσης, οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών, η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συνέβαλλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Μέτρα προφύλαξη

Η υπενθύμιση των μέτρων προστασίας είναι σημαντική στην παρούσα φάση, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό, τονίζει ο καθηγητής. Πρέπει οι πολίτες, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. «Δεν μετράμε πλέον δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο covid είναι εποχικό εμβόλιο όπως της γρίπης».

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και πιθανόν να θεωρεί ότι επειδή πέρασε τη λοίμωξη το προηγούμενο διάστημα με ήπια συμπτώματα, κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα αν μολυνθεί. «Δεν είναι όμως έτσι, διότι το προηγούμενο διάστημα είχε την προστασία του εμβολίου». Ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από σοβαρές επιπλοκές των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κάτω από 200.000, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν οξυγόνο, και αυτό θα δημιουργήσει μια αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας.

Μάσκα

Ο κ. Μαγιορκίνης συστήνει σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως και όταν επισκέπτονται υγειονομικές μονάδες.

Πλύσιμο χεριών

Πλένουμε τακτικά τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με απολυμαντικό χεριών. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μύτη και το στόμα αν δεν έχουμε απολυμάνει τα χέρια μας.

Απομόνωση

Αν εκδηλωθούν συμπτώματα, μείνετε σπίτι για 5 μέρες

Αντιική θεραπεία

Επίσης, με την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει τα ευάλωτα άτομα να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ώστε να ξεκινήσουν άμεσα αντιική θεραπεία.

Παγώνη: Σπίτι του όποιος δεν αισθάνεται καλά

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε στο Mega ξεκαθαρίζοντας ότι τα κρούσματα είναι πάρα πολλά και σημειώνοντας πως «ωστόσο ο κόσμος δε θα κλειστεί μέσα, θα βγει, θα διασκεδάσει, το έχει ανάγκη, αλλά με προσοχή. Αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά, δε θα πάει στο ρεβεγιόν ούτε θα βγει έξω, γιατί έτσι θα σταματήσουμε τη μετάδοση».
Η Ματίνα Παγώνη συστήνει ακόμη κι εάν υπάρχει αρνητικό τεστ κορονοϊού «αν η κλινική εικόνα είναι η αδιαθεσία και η καταβολή, μένεις σπίτι. Το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και γι’ αυτό τις πρώτες ημέρες βγαίνει αρνητικό».

Γεμάτα νοσοκομεία και ουρές στα φαρμακεία. Η εκτίναξη των κρουσμάτων εξαιτίας του εκρηκτικού κοκτέϊλ ιώσεων, γρίπης και κορωνοιού έφερε πάλι στο προσκήνιο τις εικόνες από την περίοδο της πανδημίας.

Αυξημένη είναι η προσέλευση στα επείγοντα των νοσοκομείων ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά και του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ακόμα δεν έχουμε φθάσει στο αποκορύφωμα της έξαρσης των ιώσεων. Στα νοσοκομεία της χώρας αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1500 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 90 είναι διασωληνωμένοι.

Τις τελευταίας ημέρες εφιαλτικές είναι και οι εφημερίες στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Τα περισσότερα παιδιά φθάνουν στα νοσοκομεία με εποχικές ιώσεις, όπως γρίπη, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), στρεπτόκοκκο και κορωνοϊό.

«Aν υπολογίσουμε ότι εξετάζονται περίπου τρακόσια παιδιά σε κάθε εφημερία τις μέρες αυτές, ιδιαίτερα τις εορταστικές ο αριθμός είναι διπλάσιος των παιδιών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και τα περισσότερα έχουν ιογενείς λοιμώξεις», είπε η παιδίατρος Αθανασία Λουρίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ