Συνεχίζονται οι “Πολιτιστικές Διαδρομές” στο Μαρούσι

0

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη περιήγηση στα τρία σημαντικά Μουσεία της πόλης του Αμαρουσίου, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές» Δήμου Αμαρουσίου.

Η περιήγηση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ),που έχει την ευθύνη του προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές» και της αρμόδιας για τα Μουσεία Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Στον πρώτο σταθμό της διαδρομής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τους συμμετέχοντες υποδέχθηκαν εκ μέρους του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Γιάννης Νικολαράκος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νικόλαος Πέππας, η Διευθύντρια των Μουσείων κα Μένια Σπαθάρη και η Σύμβουλος του Δημάρχου Αμαρουσίου και υπεύθυνη σχεδιασμού του προγράμματος κα Άννα Βαγιωνά.

Οι συμμετέχοντες στην περιήγηση θαύμασαν την πλούσια συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε εκθέματα της ελληνικής, καθώς και της παγκόσμιας πανίδας, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και την προαγωγή της περιβαλλοντικής συνείδησης για ένα καλύτερο μέλλον του πλανήτη μας.

Ακολούθως, οι περιηγητές επισκέφθηκαν το Σπαθάρειο Μουσείο, ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του, με μία εξαιρετική συλλογή από φιγούρες και ζωγραφικά έργα του Σωτήρη και Ευγένιου Σπαθάρη.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο, σπουδαίο θεματοφύλακα της Μαρουσιώτικης παράδοσης, με πάνω από 1500 εκθέματα λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την σημαντική αυτή περιήγηση στα Μουσεία της πόλης και την άψογη διοργάνωση.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιήγηση θα επαναληφθεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 9.45 π.μ., λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών.

Η διαδρομή

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα μουσείο που προάγει την περιβαλλοντική συνείδηση και αφύπνιση των πολιτών. Η συλλογή του περιλαμβάνει πτηνά, θηλαστικά, έντομα, οστρακόδερμα, αμφίβια, ερπετά και άλλα είδη, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σε κανένα αντίστοιχο ελληνικό Μουσείο. Η συλλογή των αρπακτικών αποτελεί την πλουσιότερη της χώρας. Ανάμεσα στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται είδη τρωτά και υπό εξαφάνιση, που η πραγματική τους αξία είναι ανεκτίμητη.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο Σπαθάρειο Μουσείο, ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του, με μία εξαιρετικά πλούσια συλλογή από φιγούρες και ζωγραφικά έργα του Σωτήρη και του Ευγένιου Σπαθάρη, καθώς επίσης συλλογές από το παγκόσμιο θέατρο σκιών.  Το Σπαθάρειο διατηρεί ζωντανό το λαϊκό θέατρο και υποδέχεται καθημερινά μικρούς και μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη.  Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το ετήσιο Φεστιβάλ που διοργανώνει, όπου συμμετέχουν με παραστάσεις τους, καραγκιοζοπαίχτες από όλη τη χώρα.

Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο, όπου εκτίθενται πάνω από 1500 εκθέματα λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος,  που προέρχονται κυρίως, από δωρεές δημοτών. Αποτελεί σπουδαίο θεματοφύλακα της Μαρουσιώτικης  παράδοσης και  φυσιογνωμίας της πόλης. Αξιοσημείωτη είναι η συλλογή τεκμηρίων που συνδέονται με τον Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη και τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί το Δημοτικό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» (Βασ. Όλγας 12, Μαρούσι) στις 9:45 π.μ. Ο Δήμος Αμαρουσίου θα διαθέσει λεωφορεία για τη μεταφορά των συμμετεχόντων, με αναχώρηση από το Δημοτικό Γυμναστήριο και επιστροφή στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο.

Η συμμετοχή στην Πολιτιστική Διαδρομή είναι δωρεάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ