Συσκέφθηκε το Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης

0

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ., πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Πετρούπολης και Προέδρου Στέφανου Γαβριήλ Βλάχου, η τακτική χειμερινή σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61).

Η συζήτηση περιλάμβανε :

• Σύντομο Απολογισμό περασμένης Αντιπυρικής Περιόδου
• Πλημμυρικά φαινόμενα εποχής και αντιμετώπισή τους
• Ετοιμότητα ερχόμενης χειμερινής περιόδου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος – Πρόεδρος έκανε σύντομη αναφορά στις ειδικές συνθήκες της περασμένης αντιπυρικής περιόδου, όπου παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός εστιών πυρκαγιών -κυρίως εισαγόμενων από τη δυτική πλευρά του Ποικίλου- που με τον άμεσο εντοπισμό τους, την άμεση επέμβαση της εποχιακής πυρασφάλειας του Δήμου μας και την όπως πάντα αποτελεσματική επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος, κατασβέστηκαν πριν επεκταθούν.

Στον άμεσο εντοπισμό τους συνέβαλαν τα μέγιστα τα πυροφυλάκια που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά από τον Δήμο Πετρούπολης στην κορυφή Ζαχαρίτσα, με την πανοραμική τους θέα τόσο προς το λεκανοπέδιο, όσο και προς το πολύπαθο Θριάσιο πεδίο στα δυτικά. Ακόμη, έγινε αναφορά και στην περιαστική αντιπυρική ζώνη, που δημιουργήθηκε επίσης για πρώτη φορά, με σκοπό την προστασία της πόλης μας.

Όσον αφορά τον πλημμυρικό κίνδυνο της εποχής, αναφέρθηκε ότι ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός των 3.200 φρεατίων ομβρίων της πόλης, αλλά πάντα καιροφυλακτεί ο πλημμυρικός κίνδυνος των οδών Ελαιών και Κερασόβου, από το ρέμα Γεώργιζα, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, για το οποίο ο Δήμος έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διευθέτησή του, ώστε να απορρέει σε κεντρικό αποδέκτη.

Για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, ο Δήμος διαθέτει το πολυμηχάνημα εκχιονιστικό – αλατιέρα και δρομολογεί την ενοικίαση ενός ακόμα. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΑΣΔΑ προθυμοποιήθηκε να διαθέσει σε κακοκαιρία ένα εκ των διατιθέμενων εκχιονιστικών του, ώστε μαζί με τα φορτοεσκαπτικά που διαθέτει ο Δήμος, να υπάρξει επαρκής ετοιμότητα και να μοιραστεί η πόλη σε τομείς αντιμετώπισης για την συντομότερη αποκατάσταση του οδικού της δικτύου.

Συμφωνήθηκε επίσης η προμήθεια αντιπαγετικού άλατος, τόσο από προμήθεια του Δήμου, όσο και από παροχή του ΑΣΔΑ. Επίσης, επικαιροποιήθηκε από τη διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής, ότι και για φέτος θα λειτουργήσει στο Β’ ΚΑΠΗ, θερμαινόμενος χώρος ευπαθών ομάδων και αστέγων.

Οι εκπρόσωποι του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσαν ότι όπως πάντα θα συνδράμουν κάθε ανάγκη με τις δυνάμεις τους και τα μέσα τους. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. προσφέρθηκε με τους εθελοντές του να βοηθήσουν εάν παραστεί ανάγκη.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας Φώτης Χριστόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μαλαθρίτης, ο Διοικητής του 10ου Π.Σ.Α. Πύραρχος Πέτρος Μπούγιας, ο Διοικητής του Α.Τ. Πετρούπολης Αστυνόμος Α΄ Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΑΣΔΑ Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο επικεφαλής της εθελοντικής Οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας ΕΕΕΔΕΑ Γιώργος Κασφίκης, η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής Πηγή Αποστολάκη και ο Διευθυντής Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας Βενετσιάνος Μανωλάκος.

Ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, αφού άκουσε με προσοχή όλους τους παριστάμενους στο Σ.Τ.Ο. και τις προτάσεις τους, τους ευχαρίστησε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλοι οι Φορείς θα συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου της αρχόμενης χειμερινής περιόδου και έκλεισε τη συνεδρίαση με ευχές για αποδοτική συνεργασία και καλές γιορτές!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ