Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Δήμου Πετρούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

0

Ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, έστειλαν όσοι παραβρέθηκαν στην Εκδήλωση – Ημερίδα που πραγματοποίησε ο Δήμος Πετρούπολης την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Την Ημερίδα που είχε ως θέμα «τη Μηδενική Ανοχή στην Έμφυλη Βία. Συζητώντας με την Κοινωνία των Πολιτών», διοργάνωσαν η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πετρούπολης, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, το ΚΕΘΙ & το ΜΩΒ.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Συρεγγέλα, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό δηλώνοντας ότι: «η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης και χτίζουμε ένα τείχος προστασίας απέναντι στην κακοποίηση, ένα τείχος που γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο ψηλό. Θέλουμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και να εξασφαλίσουμε σε όλες τις γυναίκες ένα περιβάλλον ασφαλές και απαλλαγμένο από τον φόβο και την κακοποίηση», τόνισε η κα Συρεγγέλα και πρόσθεσε ότι «είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να νικήσουμε τη βία και να δώσουμε ένα τέλος στις νοοτροπίες που επιτρέπουν κακοποιητικές συμπεριφορές, δημιουργώντας έτσι μία καλύτερη κοινωνία, με σεβασμό από όλους προς όλους».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πετρούπολης κ. Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, μίλησε για τη βαθιά υποκρισία της κοινωνίας μας, που ενώ από τη μια μεριά παραδέχεται την ύπαρξη των γυναικοκτονιών, από την άλλη μεριά οι θύλακες αντίστασης, που προέρχονται κυρίως από τα συντηρητικά στρώματα, προσπαθούν να αποκρύψουν την όλη κατάσταση. Γιατί όπως πολύ εύστοχα είχε διατυπώσει η φιλόσοφος Χάνα Άρεντ «.. το έγκλημα και ο εγκληματίας μας φέρνουν αντιμέτωπους με την πολυπλοκότητα του ριζικού κακού, αλλά μόνον ο υποκριτής είναι πραγματικά σάπιος ως το κόκκαλο». Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση πως «η ενημέρωση πρέπει να ξεκινήσει από το σχολείο, ώστε τα παιδιά να διαπαιδαγωγούνται στην ισότητα, για να κατανοήσουν ότι γυναίκες και άνδρες διαφέρουν μόνο ως προς το φύλο, ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και πως η σωματική ρώμη δεν θα έπρεπε να παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην επιβολή των απόψεων». Κλείνοντας, τόνισε πως «η γυναίκα σήμερα έχει κατακτήσει πράγματι τη θέση της και η πατριαρχική οικογένεια που υπήρχε μέχρι πριν λίγες δεκαετίες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, όμως έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη, έχουμε πολλά να κατακτήσουμε και τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Ισότητας των Φύλων & Πρόεδρος της Δημοτική Επιτροπής Ισότητας κα Κατερίνα Σταματοπούλου, η οποία τόνισε ότι «η έμφυλη βία δεν εμφανίζεται μόνο σε ενδοοικογενειακά περιβάλλοντα αλλά και στην εργασία, η οποία στηρίζεται στην ανισότητα». Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα στην ελληνική επαρχία με τις ιδιαιτερότητές της και με τη δυσκολότερη πρόσβαση σε δομές προστασίας των γυναικών. Κλείνοντας, υπογράμμισε πως «Η δύναμη είναι στο χέρι της γυναίκας. Κάθε γυναίκας. Αυτό που χρειάζεται είναι να πιστέψουν στον εαυτό τους, να τον αγαπήσουν και να τον προστατεύσουν… και το σημαντικότερο απ’ όλα, είναι να γνωρίζουν ότι ΠΑΝΤΑ θα είναι κάποιος δίπλα τους, σε αυτό το δύσκολο ταξίδι επούλωσης τραυμάτων».

Κατόπιν, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής κ. Νίκος Κακαβάς, κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, δήλωσε πως «όταν πριν από περίπου δύο χρόνια η Διοίκηση του Δήμου εισηγήθηκε την ίδρυση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, δεν περίμενε να εισπράξει απροθυμία, αντιρρήσεις και άρνηση. Σίγουρα όμως κανείς, ούτε εκείνοι που καταψήφισαν την πρόταση, δεν μπορούσαν να φανταστούν το “τσουνάμι” βίας και ειδικά έμφυλης βίας που θα επέλθει. Μετά την οικονομική κρίση και την ύφεση, ακολούθησε η πανδημία και το lockdown, κατά τη διάρκεια του οποίου κορυφώθηκαν τα περιστατικά λεκτικής, σωματικής, αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης, που πολλές φορές οδήγησαν μέχρι και στην αφαίρεση της ζωής γυναικών, τις λεγόμενες γυναικοκτονίες.
Για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής βίας, αλλά και κάθε μορφής βίας, απαιτείται η συνδρομή όλων μας, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε.

Η Δημοτική Αρχή Πετρούπολης, μέσω της Διεύθυνσης Παιδείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής, έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων, με τη βοήθεια Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων, στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και σε όλα τα Σχολεία της πόλης, προκειμένου να ανιχνεύσουμε τυχόν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και να παρέμβουμε στο μέτρο του δυνατού.

Σκοπός μας είναι να σπάσει το στερεότυπο που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην άσκηση ενδοοικογενειακής βίας και ειδικά στην άσκηση της έμφυλης βίας.
Η έμφυλη βία πρέπει να σταματήσει με τη βοήθεια και τη στήριξη των ειδικών, με τη βοήθεια και τη στήριξη ΟΛΩΝ μας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό και οι Βουλευτές Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, κα Χαρά Καφαντάρη, κα Νάντια Γιαννακοπούλου και κα Μαρία Αθανασίου,
Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η κα Ειρήνη Κυριάκη, Πολιτική επιστήμων, μέλος της τριμελούς ομάδας επιστημονικού συντονισμού του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), η οποία παρουσίασε τις Δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ).

Η κα Μαρίνα Φαρμακίδη, Δικηγόρος – Συνεργάτιδα του Κέντρου για τα Έμφυλα Δικαιώματα – ΔΙΟΤΙΜΑ, μίλησε για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις πριν και μετά την καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, διατυπώνοντας παρατηρήσεις, σκέψεις και προβληματισμούς για τις ρυθμίσεις του νόμου κατά την εφαρμογή τους.
Η κα Σίσσυ Βωβού, Αντιπρόεδρος του Φεμινιστικού Σωματείου «Το ΜΩΒ», η οποία συνδέθηκε στην εκδήλωση διαδικτυακά και μίλησε για την εφαρμογή των Δομών Πρόνοιας στο Πεδίο.

Η κα Ελένη Βλαστού, Ψυχολόγος και Στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Πετρούπολης, μίλησε για την Ενδοοικογενειακή Βία και για τον ρόλο του Κέντρου Κοινότητας στην τοπική κοινωνία, ως δομή πρώτης υποδοχής, υποστήριξης και παραπομπής των γυναικών, θυμάτων βίας.

Η κα Παρασκευή Μπόκα, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Πετρούπολης, μίλησε για τον ρόλο και τους στόχους της ΔΕΠΙΣ κλείνοντας με το μήνυμα «Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, το κοινό συμμετείχε με μεγάλο ενδιαφέρον και εύστοχες ερωτήσεις, στον εποικοδομητικό διάλογο που προέκυψε.

Υπενθυμίζεται ότι οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα ολοκληρωθούν με βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία της πόλης.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Επιστημονική Συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών Αθανασία Παπασπύρου, ο Γενικός Γραμματέας της διευρυμένης Β5 ΝΟΔΕ Δυτικής Αθήνας Αλέξανδρος Φυντανίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης Βασίλης Φιλίππου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου Φώτης Χριστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σκαλιστήρας, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών Υπηρεσιών & Προγραμματισμού Θοδωρής Λάππας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Νεολαίας Χρυσάνθη Παχίδου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Στέλιος Χρυσικός, ο Αντιδήμαρχος Καταστημάτων & ΚΑΠΗ Παναγιώτης Κάκαλης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Κυριάκος, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Δήμου Πετρούπολης και μελος της ΔΕΠΙΣ Αναργυρούλα Ευσταθίου, η Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Δήμου Πετρούπολης Ιωάννα Τσίχλη και ο Γραμματέας της ΔΕΠΙΣ Πανάγος Μπιλιώνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ