Στον απόηχο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασία, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στον ακμάζοντα αυτό χώρο του ελληνισμού περί τα τέλη του 19ου αιώνα.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 20.30, στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι εκλεκτές τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου, σοπράνο, και Έλενα Μαραγκού, μέτζο σοπράνο, θα ερμηνεύσουν τραγούδια λόγιας αλλά και ελαφράς μουσικής, γραμμένα από συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία, όπως οι:
Αλέξανδρος Αλμπέρτης, Μανώλης Καλομοίρης, Δημοσθένης Μιλανάκης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Τιμόθεος Ξανθόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης (Σμύρνη), Μιχάλης Σουγιούλ (Αϊδίνιο), Πέτρος Πετρίδης (Νίγδη) και Γιώργος Πονηρίδης (Κωνσταντινούπολη).

Στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας, άριστος γνώστης του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του προγράμματος.

Κοινοί τόποι σπουδών, καλλιτεχνικοί στόχοι και συνεργασίες συνδέουν ποικιλότροπα τους συνθέτες αυτούς που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν συχνά. Ο λιγότερο γνωστός Δημοσθένης Μιλανάκης υπήρξε δάσκαλος του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ ο Τιμόθεος Ξανθόπουλος δίδαξε πιάνο στον μικρό τότε Μανώλη Καλομοίρη στην Αθήνα. Ο Αλμπέρτης μαθήτευσε δίπλα στον Καλομοίρη τα θεωρητικά του και στη συνέχεια εργάστηκε στο ωδείο του (Ελληνικό Ωδείο), όπως και ο Μιλανάκης.
Η βραδιά εντάσσεται στο ευρύτερο αφιέρωμα των Φίλων της Μουσικής στη μνήμη του «πρωτομάστορα» της εθνικής σχολής Μανώλη Καλομοίρη, που έφυγε από τη ζωή πριν από 60 χρόνια, ενώ γεννήθηκε μια μέρα σαν αυτή (14/12/1883), και του οποίου ο Σύλλογος απέκτησε πρόσφατα το πολύτιμο αρχείο.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» πραγματοποιείται Έκθεση με αρχειακό υλικό από το Αρχείο Μανώλη Καλομοίρη, ενώ στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί διήμερο συμπόσιο.

Για τους κατόχους εισιτηρίων της συναυλίας, προσφέρεται την ίδια μέρα ξενάγηση στην Έκθεση (ώρα 7 έως 8 μ.μ.) από την επιμελήτρια Μυρτώ Οικονομίδου, μουσικολόγο στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ώρα 20:30
Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος Ι Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μίνα Πολυχρόνου, υψίφωνος
Έλενα Μαραγκού, μεσόφωνος
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : Α’ Ζώνη: € 18 / Β’ Ζώνη: € 12
Εκπτωτικό: € 8
Προπώληση: Τετάρτη 23/11
www.megaron.gr / Τ. 210 7282 333 / Ταμεία ΜΜΑ

Το ελληνικό τραγούδι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here