«Το νου σου στα απορρίμματα»: Το 2o Συμμετοχικό Εργαστήριο Πολιτών του Δήμου Βύρωνα

0

Ο Δήμος Βύρωνα πραγματοποίησε το 2o Συμμετοχικό Εργαστήριο Πολιτών «Σχεδιάζοντας Δομές Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στο Δήμο Βύρωνα» την Τετάρτη 25 Μαΐου, 6-9 μ.μ., στα “Άστρα” στα Θέατρα Βράχων.

Ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων, το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης και ο σύγχρονος τρόπος κατανάλωσης έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, του αέρα που αναπνέουμε και των τροφίμων που τρώμε. Παράλληλα, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα αυξάνεται διαρκώς, επιβαρύνοντας κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση. Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε στο Δήμο Βύρωνα; Πώς μπορεί να γίνει πράξη η κυκλική οικονομία, μέσα από την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υλικών; 

Το εργαστήριο

Σκοπός του εργαστηρίου να συνδιαμορφωθούν νέες πολιτικές του Δήμου Βύρωνα και πρωτοβουλίες καινοτομίας, οι οποίες διευκολύνουν στην πράξη την κυκλική οικονομία και την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους δημότες του Δήμου Βύρωνα (κάτοικοι, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, μέλη φορέων και συλλογικοτήτων, στελέχη της δημόσιας διοίκησης). Για τη συμμετοχή στο Συμμετοχικό Εργαστήριο Πολιτών δεν απαιτείται οποιαδήποτε γνώση σχετικά με τη θεματική, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για Καλές Πρακτικές από Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Η μεθοδολογία του εργαστηρίου

Tο εργαστήριο διεξήχθη αξιοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογίες συμμετοχικού σχεδιασμού και διαβούλευσης. Οι μεθοδολογίες αυτές προσφέρουν τη δυνατότητα αμφίδρομης ενημέρωσης ενώ παράλληλα διευκολύνουν τους συμμετέχοντες να συζητήσουν εις βάθος και με δημιουργικό τρόπο και να καταγράψουν δομημένα αποτελέσματα.

Για τους γονείς που συμμετείχαν υπήρχε και δημιουργική απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Διοργάνωση και συντελεστές

Το Συμμετοχικό Εργαστήριο Πολιτών «Σχεδιάζοντας Δομές για τη Δημιουργική Επαναχρησιμοποίηση Υλικών στο Δήμο Βύρωνα», αποτελεί μία από τις πιλοτικές δράσεις του έργου “Mind the Waste”. Στόχος των δράσεων “Mind the Waste” – “Το νου σου στα απορρίμματα” είναι να διευκολύνουν τη μετάβαση προς τις νέες βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, και ειδικότερα τις πρακτικές ανακύκλωσης και πρόληψης,  θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και τη στενή συνεργασία τους με τον Δήμο. Το έργο “Mind the Waste” υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Place Identity Clusters, με την συνεργασία του Δήμου Βύρωνα και του Ελληνικού Δικτύου “Φίλοι της Φύσης” (Πανελλαδικό Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ