Υπαίθριο καφενείο μνήμης για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς

0

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς  ολοκληρώνονται  με τη «Μνήμη η Νερατζέα» ένα Υπαίθριο καφενείο μνήμης στην πλατεία Οσίας Ξένης από  την ομάδα «Κοινοί Τόποι» από τις 11 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και του Υπουργείου Πολιτισμού. Με την εικαστική εγκατάσταση  του Μάρκου Παπουτσάκη, η ιστορική μνήμη του Μπλόκου της Κοκκινιάς, 80 χρόνια μετά, μαζί με  τις νεραντζιές της γειτονιάς συνδέονται συμβολικά λόγω της πικρής αίσθησης που αφήνουν. Ο επισκέπτης του καφενείου γίνεται συνοδοιπόρος των γεγονότων του Μπλόκου και καλείται να ακούσει ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ από μαρτυρίες ανθρώπων που τα βίωσαν στον τόπο που συνέβησαν.

Παράλληλα το γλυκό νεραντζάκι προσφέρεται ως η συμβολική μετουσίωση αυτής της μνήμης. Το γλυκό παρασκευάστηκε από κατοίκους στις αλάνες της Νίκαιας, εκεί που βιώθηκε και η καθημερινότητα του αντιστασιακού αγώνα της Κοκκινιάς.  Το καφενείο αυτό δεν είναι για να ξεχαστούμε, είναι για να θυμηθούμε, να ακούσουμε και να γευτούμε.

ΕΡΓΟ

Μάρκος Παπουτσάκης, Εικαστικός & εκπαιδευτικός

Ο Μάρκος Παπουτσάκης είναι εικαστικός που ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει συμμετάσχει σε Workshop σκηνογραφίας και ψηφιακής τέχνης και έχει συνεργαστεί με θεατρικούς σκηνοθέτες και σκηνογράφους ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν δάσκαλος εικαστικών σε δημοτικά σχολεία.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΚΟΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ

Η ομάδα των Κοινών Τόπων είναι μια άτυπη ομάδα από Νικαιώτ(ισ)ες επιστήμον(ισσ)ες, καλλιτέχν(ιδ)ες και ερευνητ(ρι)ές.Πεδίο δράσης της είναι η Νίκαια, ένας Μικρασιατικός προσφυγικός συνοικισμός, ο οποίος έναν αιώνα μετά την ίδρυση του έχει αλλάξει τόσο κοινωνικοοικονομικά, πολιτισμικά, όσο και χωρικά.

Η ομάδα των Κοινών Τόπων φαντάζεται τους κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους της Νίκαιας ως χώρους δημιουργικούς, ζωντανούς και ανοιχτούς σε όλους/ες/α. Στόχος της είναι η συνεργασία με άλλους κατοίκους της Νίκαιας για την επαν-ενεργοποιήση του δημόσιου χώρου μέσα από συλλογικές και συμπεριληπτικές δράσεις, επανυφαίνοντας έτσι τον κοινωνικό ιστό της περιοχής.

www.placesoftogetherness.com / @placesoftogetherness

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συλλογή Συνεντεύξεων:
Ειρήνη Ρηνιώτη, Υπεύθυνη  Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς

Επεξεργασία Αρχείου Συνεντευξεων & Επιστημονική Επίβλεψη:
Κυριακή Παπαθανασοπούλου, Ιστορικός – Ερευνήτρια

Ηχητικός σχεδιασμός & Τεχνική επιμέλεια ήχου:
Ιωάννα Τσουκαλά, Κινηματογραφίστρια

Σχεδιασμός Αρχιτεκτονικών Προσομοιώσεων & Set Designer:
Αριστόδημος Κομνηνός, Αρχιτέκτων – Product Manager

Σχεδιασμός γραφικών & Επιμέλεια:
Ελένη Κατρίνη, Αρχιτεκτόνισσα – Ερευνήτρια

Ευχαριστίες:
Δημήτρης Μπαμπίλης, Σκηνοθέτης

Φωτογραφίες Παραγωγής Γλυκού:
Άγγελος Μπαράι

Παραγωγή Γλυκού νεραντζάκι: Κυριακή, Άρης, Ελένη, Δημήτρης, Ιωάννα, Γιώτα, Ξένη, Λευτέρης, Δέσποινα, Έλενα, Παντελής, Τάκης, Σοφία, Ελένη, Μαίρη, Αδαμαντία, Παναγιώτης, Σήφης, Κωνσταντίνος, Ηρώ, Άρης, Πηνελόπη, Ολυμπία, Βασίλης, Παναγιώτης, Κώστας, Χριστίνα, Μαίρη, Μαρία, Άγγελος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ